Въпреки изстрелването на цената, търсенето на злато се понижава през първото полугодие

ЕС и Свят 05.08.2020 09:28 Снимка: ДНЕС+

Въпреки изстрелването на цената, търсенето на злато се понижава през първото полугодие

През второто тримесечие търсенето на злато глобално възлизаше на 1015 тона, което е понижение от 11% на годишна основа, сочат данни на World Gold Council. Но предвид нарастването на цената му, която достигна 1975 долара за тройунция днес, физическото му търсене вероятно ще се изстреля, което може да доведе до възходяща спирала на стойността на благородния метал.

След данните за последното тримесечие става ясно, че за първите шест месеца на годината търсенето се понижава до 2076 тона, което е спад от 6% спрямо 2019 г.

"През второто тримесечие пандемията от коронавирус отново е основният фактор, определящ динамиките на пазара на злато и тя отново доведе до спад на потреблението, но и осигури подкрепа за инвестициите", пишат от платформата gold.com. "Отговорът на централните банки глобално, които понижиха основните лихвени проценти и инжектираха колосална ликвидност на пазарите, захрани рекорден приток от 734 тона към обезпечените в злато борсово търгувани фондове. Това подпомогна ръста на цената, която се покачи със 17% през първото полугодие."

Общият размер на инвестициите в кюлчета и монети също е надолу със 17% спрямо същия период на миналата година, като през настоящата търсенето на тези инструменти достига малко под 397 тона. И докато като цяло то спада, всъщност основният двигател на понижението са Азия и Близкия изток, докато в западните страни търсенето за монети и кюлчета нараства.

Още по-сериозно е свиването на търсенето на златни бижута, което спада с 46% на годишна основа през първото полугодие до 572 тона заради затварянето на икономиките и понижаването на разполагаемия доход на потребителите. Отново спадът на крайното потребление допринася за спад на продажбите на технологичното злато, които са надолу с 13% за същия период до140 тона.

Покупките на централните банки също спадат през второто тримесечие, като при тях понижението е драматично в процентно изражение, защото през същия период на миналата година те купуваха интензивно. През цялото първо полугодие те са добавили нетно 233 тона злато към резервите си.

 

Заради затварянето на някои рафинерии и мини, през първите шест месеца се свива и предлагането на злато, което възлиза на общо 2192 тона или с 6% по-малко, отколкото през същия период на 2019 г./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448