Унгария затяга мерките, въпреки хода на ваксинацията и на фона на високата смъртност

ЕС и Свят 04.03.2021 17:43 Снимка: ДНЕС+

Унгария затяга мерките, въпреки хода на ваксинацията и на фона на високата смъртност

Властите в Унгария затягат ограниченията, за да смекчат бързото нарастване на смъртните случаи и хоспитализациите, причинени от COVID-19, съобщава ABC.

Бизнесът ще трябва да затвори врати за две седмици от понеделник, като само хранителни магазини, аптеки и бензиностанции могат да останат отворени. Детските градини и началните училища също ще бъдат затворени до 7 април. Спортните събития могат да се провеждат само без зрители, а бизнесът се призовава да позволи на служителите си да работят от вкъщи.

На всички обществени места ще се изисква носене на маска и ще бъде въведен допълнителен граничен контрол.

Страната съобщи днес, че през последните 24 часа е регистрирала 6 278 заразени с COVID-19, което е най-високият брой в рамките на денонощие от три месеца, докато броят на починалите също нарасна рязко до 152 души.

Правителството на Унгария досега е следвало стратегия за бърза ваксинация като ключ към справянето със спираловидна пандемия. Тя беше и първата в Европейския съюз, която закупи ваксини от Китай и Русия, като увеличи доставките си и й даде третата най-висока степен на ваксинация от населението в ЕС.

Другите ограничения, действащи от 11 ноември - включително вечерен час от 20:00 до 5 ч., онлайн обучение за ученици и студенти, затваряне на хотели, театри и ограничаване на ресторантите до услуги за доставка - ще останат в сила.

Тази седмица Унгария надмина Съединените щати по брой на смъртни случаи от COVID-19 на 1 милион жители, показват данните от университета Джон Хопкинс./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476