Турция разследва твърденията, че украинско зърно е откраднато от Русия

ЕС и Свят 23.06.2022 18:14 Снимка: ДНЕС+

Турция разследва твърденията, че украинско зърно е откраднато от Русия

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Турция приема сериозно твърденията, че украинско зърно е било откраднато от Русия и разследва тези твърдения, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с британската външна министърка Лиз Тръс в Анкара Чавушоглу каза, че Турция няма да позволи зърно, откраднато от Русия или която и да било друга страна, да бъде внасяно в Турция, предаде БТА.

По-рано този месец Киев посочи Турция сред държавите, купуващи зърно, което Русия е откраднала от Украйна. Посланикът на Украйна в Анкара Васил Боднар каза пред репортери, че е потърсил помощ от турските власти и Интерпол в разследването на това кой е замесен в доставки на зърно през турски териториални води.

Британската министърка засегна на пресконференцията в Анкара въпроса за реализиране на доставките на украинско зърно до световните пазари, като предупреди, че ако не бъде постигнато решение по проблема, последиците ще са тежки.

"Единомишленици сме, че трябва да бъде взето решение за безопасно преминаване на търговските кораби", каза тя, като добави, че Великобритания има пълно доверие както в Турция, така и в съюзниците си, предаде телевизия А Хабер.

В този контекст Чавушоглу заяви подкрепа за плана за създаване на на механизъм под егидата на ООН за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища, като посочи, че ако бъде постигнато споразумение, в Истанбул ще бъде установен контролен център.

"Извън украинските териториални води ще бъде установена безопасна зона и ще се следи корабите да не пренасят оръжие и други подобни", посочи той. "Ние, Турция, играем конструктивна роля и полагаме усилия. Русия има определени очаквания. Тя обръща внимание на безопасността на корабите и на плащанията", каза той.

Източници на турското президентство съобщиха наскоро, че Истанбул се очаква да бъде домакин следващата седмица на четиристранна среща с участието на Турция, Русия, Украйна и ООН, на която ще бъде потърсено решение на проблема с блокираното зърно в Украйна.

По думите на турския външен министър се очаква да бъде дадено съгласие от всички страни за тази среща.

Турция води усилена дипломация за разрешаването на продоволствената криза, породена от войната в Украйна. В резултат на преговори, проведени от Турция с Русия, Украйна и отговорни представители на ООН, бе изготвена пътна карта за формирането на коридор за износ на зърно от Украйна. Според плана Турция ще има за задача да улесни и защити транспортирането на зърното в Черно море, казаха турски официални представители.

Британската министърка засегна и темата за кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, спрямо които турската страна има резерви, като подчерта, че усилията за присъединяването на двете страни са важни с оглед на колективната мощ на Алианса.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648