Талибаните пишат писмо до Конгреса на САЩ, настояват за отмяна на санкциите

ЕС и Свят 17.11.2021 16:41 Снимка: ДНЕС+

Талибаните пишат писмо до Конгреса на САЩ, настояват за отмяна на санкциите

В отворено писмо до Конгреса на САЩ управляващите Афганистан талибани призовават САЩ да адресират хуманитарната и икономическа криза, разгръщаща се в Афганистан, информира ДПА.

Писмото, подписано от външния министър на талибаните Амир Хан Мутаки, призовава Вашингтон да освободи активите на афганистанската централна банка.

"Понастоящем основното предизвикателство за нашия народ е финансовата сигурност, а корените на това опасение водят обратно до замразяването на активите на нашия народ от американското правителство", се изтъква в писмото.

Талибаните са обезпокоени, че ако настоящата ситуация вземе връх, това ще доведе до масови миграции и ще навреди на здравния и образователния сектор на страната, се казва в писмото.

"Страданието на дете от недохранване, смъртта на майка от липса на здравни услуги, лишаването на обикновен афганистанец от храна, подслон, лекарства и други основни нужди няма политическа или логическа обосновка и е пагубно за престижа на правителството и народа на Съединените американски щати, защото това е чисто хуманитарен въпрос", подчертават талибаните.

След като талибаните взеха властта в страната през август, по-голямата част от помощта за Афганистан беше спряна. Около 9 млрд. долара от резервите на централната банка на страната, повечето от които се намират в САЩ, са замразени.

Преди това правителството на Кабул получаваше 8,5 млрд. долара военна и гражданска помощ годишно според доклад на Кабулския мозъчен тръст Afghanistan Analyst Network. Безвъзмездните средства са използвани за финансиране на 75% от публичните разходи.

Милиони хора вече са загубили основния си източник на доходи, а секторите на образованието и здравеопазването, както и други обществени услуги, вече не работят напълно.

ООН предупреди, че 97 процента от афганистанците могат да изпаднат в бедност до средата на 2022 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448