Талибаните конфискуваха 12,4 млн. долара от бивши висши държавни служители в Афганистан

ЕС и Свят 15.09.2021 19:56 Снимка: ДНЕС+

Талибаните конфискуваха 12,4 млн. долара от бивши висши държавни служители в Афганистан

Централната банка на Афганистан, контролирана от талибаните, обяви, че е конфискувала близо 12,4 млн. долара в брой и злато от бивши висши държавни служители, включително бившия вицепрезидент Амруллах Салех, предаде "Ройтерс".

В изявление централната банка уточни, че парите и златото са били държани в къщите на длъжностните лица, въпреки че все още не знаела с каква цел.

Местонахождението на Салех не е известно. Той се зарече да се съпротивлява срещу талибаните, които взеха властта преди месец, а миналата седмица член на семейството каза, че талибаните са екзекутирали брат му Рохуллах Азизи.

В отделно изявление банката призова афганистанците да използват местната афганистанска валута на страната. Това се случва на фона на нарастващите притеснения, че банките и фирмите в страната нямат пари, особено долари, които се използват масово.

В знак, че талибаните се опитват да удържат активи, принадлежащи на бивши правителствени служители, централната банка издаде окръжно до местните банки миналата седмица с молба да замразят сметките на политически лица, свързани с предишното правителство, уточниха двама търговски банкери./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448