Столтенберг очаква от Турция и Унгария да не бавят членството на Швеция в НАТО

ЕС и Свят 28.11.2023 10:48 Снимка: ДНЕС+

Столтенберг очаква от Турция и Унгария да не бавят членството на Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в Алианса без допълнително забавяне, предаде Ройтерс, като цитира интервю на Столтенберг за унгарския сайт index.hu, цитиран от БТА.

Генералният секретар на НАТО не прогнозира кога точно ще се случи ратификацията, но каза, че правителството на Унгария многократно е потвърдило, че няма да бъде последният член на Алианса, ратифицирал членството на Швеция. Столтенберг очаква, че Унгария ще изпълни ангажимента си.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу кандидатурите им, тъй като според него двете страни защитават лица, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху оръжейната търговия с Турция. 

По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака. 

Макар членката на НАТО Унгария също да не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм. През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе протокола за присъединяване на Швеция за ратификация в парламента в Анкара, но там процедурите все още текат.

Още по темата

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161