Столтенберг иска в НАТО да се чуят опасенията на Турция

ЕС и Свят 13.06.2022 09:06 Снимка: ДНЕС+

Столтенберг иска в НАТО да се чуят опасенията на Турция

Опасенията за сигурността, изразени от Турция като член на НАТО в противопоставянето й на кандидатурите на Финландия и Швеция имат основания и трябва да бъдат чути. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещение във Финландия.

"Това са легитимни опасения. Става дума за тероризъм, за износ на оръжия", заяви Столтенберг на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нинистьо, съобщава Reuters.

Миналия месец Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО, подтикнати от нахлуването на Русия в Украйна. Турция се противопостави на тяхното приемане с обвинението, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които смята за терористични.

Столтенберг заяви, че Турция е ключов съюзник за алианса поради стратегическото си местоположение на Черно море между Европа и Близкия изток, и цитира подкрепата, която тя оказва на Украйна. "Трябва да помним и да разберем, че нито един съюзник на НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция", каза Столтенберг, като използва турското произношение на името на страната, предпочитано от Турция и нейния президент Тайип Ердоган.

Столтенберг и Нинистьо заявиха, че разговорите с Турция ще продължат, но не дадоха индикации за напредък в преговорите.

"Срещата на върха в Мадрид никога не е била краен срок", каза Столтенберг, визирайки срещата на НАТО в Мадрид в края на юни.

Столтенберг каза още, че помощта, която НАТО оказва на Украйна с доставките на оръжия е насочена към запазване на страната. "Мирът е възможен, но Украйна трябва да реши какви териториални отстъпки е готова да направи за постигането му. Нашата цел е да я подкрепяме, за да бъде постигнат [мира] с минимални загуби".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648