След провален тест Лондон увери, че ядрената възпираща сила на страната остава ефективна

ЕС и Свят 22.02.2024 09:26 Снимка: АР/БТА

След провален тест Лондон увери, че ядрената възпираща сила на страната остава ефективна

Ракета, която не е пренасяла бойна глава, е паднала в морето близо до подводницата, от която е била изстреляна, което военният министър Грант Шапс, самият той бил на борда, нарече аномалия

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че "аномалията" по време на теста на ядрената ракетна система миналия месец, не е повлияла на способността на Великобритания да изстрелва ядрени оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Действително е имало аномалия, но тя е била специфична за конкретно събитие и няма последици за надеждността на ракетните системи "Трайдънт" и на запасите ни от тях", се казва в изявление на Шапс пред парламента.

"Няма и никакви последици за способността ни да използваме ядрените си оръжия, ако възникнат обстоятелства, при които трябва да го направим... Правителството е напълно уверено, че възпиращата ядрена сила на Обединеното кралство остава ефективна, надеждна и застрашителна", добави той.

По-рано в сряда британските депутати поискаха да получат уверения за възпиращата сила на страната след съобщенията, че тест на системата се е провалил миналия месец, когато ракета, която не е пренасяла бойна глава, е паднала в морето близо до подводницата, от която е била изстреляна, отбелязва Асошиейтед прес.

Вестник "Сън" съобщи, че инцидентът се е случил, докато Шапс е бил на борда на подводницата "Вангард", за да наблюдава тестовото изстрелване на ракета "Трайдънт", предназначена да носи ядрени бойни глави. Шапс и адмирал Бен Кий, началник на щаба на Кралските военноморски сили, са участвали във финалното учение на "Вангард" след ремонта, продължил повече от седем години.

Джон Хийли, говорител на опозиционната Лейбъристка партия по въпросите на отбраната, заяви, че съобщенията за провала на теста са "обезпокоителни".

"Вангард" е една от четирите британски подводници от така наречения клас "Вангард", които осигуряват способностите за ядрено възпиране на Великобритания, като гарантират, че един от плавателните съдове е постоянно в морето. Ядрените подводници носят ядрени ракети "Трайдънт 2 Ди 5", които се използват и от военноморските сили на Съединените щати.

"Трайдънт", произведени от базираната в САЩ компания "Локхийд Мартин", са балистични ракети, които могат да бъдат изстреляни по цели на разстояние до 4000 мили (6437 километра). Ракетите се изстрелват от подводницата, използвайки газ под високо налягане, преди двигатели с твърдо гориво да се запалят, когато достигнат повърхността на водата, отбелязва АП.

Още по темата

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612