Шведската централна банка, най-старата в света, опря до държавна помощ, за да не фалира

ЕС и Свят 16.04.2024 15:10 Снимка: ДНЕС+

Шведската централна банка, най-старата в света, опря до държавна помощ, за да не фалира

Най-старата централна банка в света Riksbank, централната банка на Швеция, се нуждае от държавна помощ заради капиталов недостиг. Банката има нужда от повече от 7 милиарда долара, за да покрие загубите си.

Когато лихвените проценти се повишиха през 2022 г., Riksbank реализира загуби заради  покупките на облигации, които банката преди това беше направила, за да подкрепи икономиката. В резултат на тези загуби банката в момента има твърде малко собствен капитал.

Riksbank се нуждае от капиталова инжекция от почти 80 милиарда шведски крони (7,3 милиарда долара), за да възстанови собствения си капитал до основно ниво, според предварителните резултати от анализ на финансовото й състояние, каза нейният управител Ерик Теден пред парламентарната комисия по финанси, според изявление, цитирано от Bloomberg.

Съобщението за рекапитализацията на Riksbank идва в момент, когато централните банки по света видяха, че активите, натрупани по време на период на ниска инфлация, губят стойност.

В началото на 2022 г. Riksbank държеше облигации и съкровищни ​​бонове с номинална стойност от близо 1 трилион крони (91 милиарда долара). Банката спря покупките в края на 2022 г. и започна да продава държавни облигации през април миналата година.

В еврозоната загубите от отрицателна преоценка на книжа, закупени в рамките на програмата за количествени улеснения, се усещат най-вече от германската Бундесбанк. Централната банка на Германия освободи изцяло провизиите си за риск и намали резервите си. „Очакваме тежестите отново да са значителни за настоящата година. Те вероятно ще надхвърлят останалите резерви,“ заяви президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел на пресконференцията, представяща годишните отчети на Бундесбанк за 2023 г.

Източник: obektivno.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361