Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

ЕС и Свят 04.06.2021 15:02 Снимка: ДНЕС+

Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

Директорът на американското Федерално бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей каза в интервю за "Уолстрийт джърнъл", че в момента бюрото разследва около 100 различни вида кибератаки, които са били използвани за удряне на около 100 организации.

Рей каза, че атаките със зловреден софтуер са подобни на предизвикателствата, породени от терористичните атаки на 11 септември 2001 г., и призова правителството на Русия да направи повече за смазването на престъпните хакерски групи, базирани в страната.

Престъпни хакерски групи предприеха най-малко две значителни атаки с цел откуп срещу големии компании за около месец.

През май престъпна група проби Colonial Pipeline, компания, която управлява най-голямата мрежа от тръбопроводи за рафинирани продукти в САЩ.

Атаката принуди тръбопровода да спре, възпрепятствайки доставките на гориво по Източното крайбрежие в продължение дни. Компанията плати на хакерската група 4,4 милиона долара, за да възвърне достъпа до компютрите си.

Освен това свързана с Русия хакерска група принуди всички заводи за говеждо месо в САЩ да бъдат временно затворени тази седмица, показвайки уязвимостта на най-големия месопреработвател в света.

"Сега осъзнавайки, че това може да засегне американците, когато купуват газ на газстанцията или купуват хамбургер - мисля, че сега е налице нарастване на осведомеността колко много сме всички в тази битка заедно", отбеляза Рей.

"Има много паралели, има много значимост и много се фокусираме върху прекъсването и превенцията", добави той, визирайки приликите между хакерските атаки за откуп и начина, по който 9/11 промени американския апарат за национална сигурност.

"Съществува споделена отговорност не само между правителствените агенции, но и в частния сектор и дори средния американец. Мащабът на този проблем е такъв, с който според мен страната трябва да се примири", изтъкна още шефът на ФБР.

С по-малко от две седмици до срещата на американския президент Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин, Рей обвини Русия, че е осигурила сигурно убежище, което позволява на престъпните хакерски банди, искащи подкупи, да вилнеят.

"Отново и отново, огромна част от тези произхождат от Русия. И така, ако руското правителство иска да покаже, че е сериозно по този въпрос, има много пространство за тях да покажат някакъв реален напредък, който ние не виждаме в момента", изтъкна още Кристофър Рей.

Министерството на правосъдието на САЩ въведе нови вътрешни насоки за това как ще координира своите разследвания на хакерски атаки за искане на откуп, използвайки подобни протоколи, които използва за случаи на тероризъм.

Междувременно Белият дом пришпорва компаниите да предприемат "незабавни стъпки" за повишаване на защитата си срещу хакерски атаки за откуп, като предоставя на компаниите списък с препоръчани стъпки, които могат да предприемат, за да намалят излагането си на кибератаки./tribune.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386