Шарл Мишел: 50 млрд. евро от грантовете да се прехвърлят към фонда за възстановяване

ЕС и Свят 18.07.2020 15:18 Снимка: ДНЕС+

Шарл Мишел: 50 млрд. евро от грантовете да се прехвърлят към фонда за възстановяване

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи ново компромисно предложение - да бъдат прехвърлени 50 милиарда евро от безвъзмездните средства към заемите от предложения фонд за възстановяване на ЕС, пише европейската редакция на авторитетното издание POLITICO

Според документ, видян от редакцията, общият размер на фонда ще остане 750 милиарда евро, но нивото на безвъзмездното финансиране ще бъде намалено до 450 милиарда евро (от предложените 500 милиарда евро) – отстъпка в посока на исканията от т.нар. „пестелива четворка“ - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция.

 

Мишел също предложи компромис относно управлението на фонда в опит да склони Нидерландия да подпише споразумението Това би било известно като " аварийна спирачка", според документа, отбелязва Фокус.

Ако дадена страна възразява срещу изплащането на средства за възстановяване, тя може „да поиска в рамките на 3 дни ... да внесе въпроса незабавно, на Европейския съвет или в Екофин (Съвета по икономически и финансови въпроси), за да оспори решението“.

Нидерландия поиска единодушие при вземане на решение за отпускане на средства, позиция, против която са много страни, включително Италия и Испания и за което Комисията и Съветът твърдят, че не е правно възможно.

Далеч не е сигурно, че корекциите ще бъдат достатъчни за сключване на сделка, но това може да съживи дискусиите след застоя в петък.

За да намали размера на безвъзмездните средства, Мишел предлага намаления на няколко бюджетни програми, включително Хоризонт Европа (намаление с 2 милиарда евро), здравна програма (намаление с 2,7 милиарда евро) и финансиране за развитие на селските райони (намаление от 5 милиарда евро) ). Планирано финансиране в размер на 26 милиарда евро за подкрепа на платежоспособността на компаниите ще бъде премахнато./focus-news

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931