САЩ започва разследване за влиянието на TikTok върху децата

ЕС и Свят 03.03.2022 09:57 Снимка: ДНЕС+

САЩ започва разследване за влиянието на TikTok върху децата

Няколко американски щати, обединени като нарочен Консорциум, започва разследване на възможните вреди на TikTok върху младите потребители на платформата, която набра популярност, особено сред децата.

Длъжностни лица в Съединените щати започнаха свои собствени разследвания и съдебни дела срещу големите технологични гиганти, тъй като правителството на страната не успя да приеме нови разпоредби.

Консорциумът от осем щата ще разгледа вредите, които TikTok може да причини на своите млади потребители, като предмет на разследването ще е и дали компанията е знаела за тези възможни вреди, съобщи главния прокурор на Калифорния Роб Бонта.

В разследването участват прокурори от Калифорния, Флорида, Кентъки, Масачузетс, Небраска, Ню Джърси, Тенеси и Върмонт.

Разследването се фокусира върху способите на компанията да увеличават честотата и продължителността на употреба на приложението от деца.

Кратките видеоклипове на TikTok набраха популярност сред най-младите потребители, което предизвика нарастваща загриженост от страна на родителите относно потенциала на децата им да развият нездравословни навици за употреба или да бъдат изложени на вредно съдържание.

Платформата приветства разследването като шанс да предостави информация за усилията си за защита на потребителите.

„Ние се грижим дълбоко за изграждането на опит, който помага за защитата и подкрепата на благосъстоянието на нашата общност“, се казва в изявление на TikTok. „Очакваме с нетърпение да предоставим информация за многобройните защити на безопасността и поверителността, които имаме за тийнейджъри“, добавят от компанията./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648