САЩ не признават изборите за парламент в Русия на територията на Украйна

ЕС и Свят 21.09.2021 09:17 Снимка: ДНЕС+

САЩ не признават изборите за парламент в Русия на територията на Украйна

Русия попречи на гражданите да упражняват гражданските и политическите си права на последните избори, а САЩ не признават изборите за руската Държавна дума на суверенна украинска територия. Това обявиха от Държавния департамент на САЩ, цитирани от "Ройтерс".

"Изборите за Думата между 17 и 19 септември в Руската федерация се проведоха при условия, които не благоприятстват свободни и честни избори", настоя говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление.

Той подчерта още: "Ние не признаваме провеждането на избори за руската Дума на суверенна украинска територия и потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна."

Припомняме, че притежаващите руски паспорти в самопровъзгласилите се проруски Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) гласуваха на изборите за Държавната дума, въпреки че Русия отрича каквато и да е намеса в конфликта в Източна Украйна в подкрепа на проруските сепаратисти.

Сподвижници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални настояха по-рано, че изборите са били фалшифицирани в огромен мащаб./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448