САЩ и Южна Корея отговориха на Пхенян

ЕС и Свят 06.06.2022 13:11 Снимка: ДНЕС+

САЩ и Южна Корея отговориха на Пхенян

Южна Корея и САЩ изстреляха осем балистични ракети в Японско море в понеделник в отговор на изстрелването на ракети от Северна Корея предишния ден, съобщи "Ренхап", позовавайки се на южнокорейските военни.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че съюзниците са изстреляли ракети земя-земя от оперативно-тактическата ракетна система ATACMS в рамките на 10 минути.

"Съвместното изстрелване на южнокорейско-американските ракети земя-земя демонстрира способността и готовността за нанасяне на незабавни високоточни удари по източниците на провокация и техните командни и поддържащи сили", се казва в съобщение на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на Република Корея.

"Нашите военни категорично осъждат поредицата от провокации с балистични ракети от страна на Северна Корея и сериозно я призовават незабавно да прекрати действията, които увеличават военното напрежение на полуострова и засилват опасенията за сигурността", добавиха военните.

Според съобщенията Северна Корея е изстреляла осем балистични ракети с малък обсег към Японско море в неделя.

Изстреляните от Северна Корея в неделя балистични ракети са с обсег от 110 до 670 км и достигат височина от 25 до 90 км, като скоростта им на полета е от 3 до 6 Мах, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

В неделя южнокорейският президент Юн Сук-йол инструктира служители да засилят "разширеното възпиране и съвместната отбранителна позиция на Южна Корея и САЩ".

"Президентът Юн Сук-йол нареди да се поддържа състояние на готовност по всяко време и да се засили допълнително системата за разширено възпиране и комбинирана отбрана между Южна Корея и САЩ, включително ученията за противоракетна отбрана между Южна Корея и САЩ", се казва в изявлението.

Президентът отбеляза, че само през тази година Северна Корея е изстрелвала ракети средно веднъж на всеки девет дни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648