Със среща Орбан - Зеленски Украйна се надява да склони Унгария за членството в ЕС

ЕС и Свят 07.12.2023 19:27 Снимка: ДНЕС+

Със среща Орбан - Зеленски Украйна се надява да склони Унгария за членството в ЕС

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски иска да организира среща между украинския и унгарския лидер заради опозицията на Будапеща на предложението за започване на преговори за членство на Киев в Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Андрий Йермак заяви, че е разговарял с унгарския външен министър Петер Сиярто за възможна среща между Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан - след като Орбан и неговата партия публично се противопоставиха на започването на преговори за членство на Украйна.

В "Телеграм" Йермак съобщи, каза, че двамата са се съгласили "да работят по определянето на подходяща дата за такава среща".

Отделно, Сиярто потвърди, че Будапеща е отворена за такава среща, "но има смисъл само ако има шанс срещата да има положителен резултат".

"За това са необходими сериозна подготовка и предварителни разговори", подчерта той.

Необходимо е да има единодушно одобрение на срещата на върха на ЕС следващата седмица, за да продължат преговорите за членство на Украйна и Молдова, както препоръчва Европейската комисия. Киев смята членството в ЕС за ключова стъпка за сближаване със Запада, след като преди 21 месеца руските сили нахлуна на територията ѝ.

Йермак, който в момента е във Вашингтон с украинска делегация, обсъждаща помощта на САЩ за Киев, отбеляза, че Украйна "разчита на положително решение" от срещата на ЕС.

Той посочи, че украинският парламент ще разгледа през следващите дни законодателство, което е ключово за кандидатурата за членство на Киев. "Изпълняваме задълженията си изцяло", увери Йермак.

Орбан предупреди, че лидерите на страните от ЕС може да не успеят да постигнат консенсус за започване на преговори за членство с Украйна и настоя въпросът да не бъде поставян в дневния ред на срещата.

Недоверието към Орбан е високо в Брюксел след спорове по време на 13-те му години на власт относно правата на хомосексуалните и мигрантите и по-строгия държавен контрол върху академичните среди, съдилищата и медиите. Милиарди еврофондове за Унгария бяха блокирани.

В парламентарна резолюция на неговата управляваща партия "Фидес" в понеделник се посочва, че разширяването на ЕС "трябва да остане обективен процес, основан на правила и резултати.

"Започването на преговори за членство с Украйна трябва да се основава на консенсус между страните членки на Европейския съюз... Условията за това днес не са налице".

"Фидес" допълва, че лидерите на ЕС трябва да направят задълбочена оценка на това как евентуалното членство на Украйна ще се отрази на сближаването и селскостопанските политики в рамките на блока, от които по-бедните страни членки, включително Унгария, са сред основните бенефициенти.

Миналата година притокът на украинско зърно в ЕС предизвика протести от страна на фермери в Източна Европа, а полските шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна с искане ЕС да възстанови разрешителните, ограничаващи транзитния превоз за украинските конкуренти.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961