Русия вярва, че Западът финансира Тихановская

ЕС и Свят 27.07.2021 08:29 Снимка: ДНЕС+

Русия вярва, че Западът финансира Тихановская

Дейността на лидера на белоруската опозиция Светлана Тихановская се финансира изцяло от западните страни. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова. Тя направи изявлението в интервю, публикувано в понеделник в YouTube канала на влогъра Анатолий Шарий и цитирано от ТАСС.

Дипломатът подчерта различията в отношението на Запада към Тихановская и украинския блогър Анатолий Шарий, на когото не са били предлагани срещи в Държавния департамент, или с президентите на Литва, Латвия и Естония. Тя отбеляза, че Тихановская не е професионален политик или политолог, но вниманието на западните страни е приковано към нейната политическа дейност. "Такова внимание към Тихановская, такова колосално финансиране. Дори не мога да си представя колко пари се харчат за тези пресконференции, преговори. Нейните пътувания, обиколки, псевдо-официални събития буквално не спират всеки месец", добави Захарова.

Според дипломата Западът дори е присъдил на Тихановская "специален статут". "В същото време тя се приема от държавните глави, правителствените ръководители. Тя дори започва да бъде приемана на официално и високо ниво в международни организации, но не като представител на неправителствени организации или гражданско общество, а в определен специален статут, измислен от Запада за нея, каза Захарова. В някои страни тя е почти призната за държавен глава, в някои страни я смятат за политик и изразител на стремежите на цяла Беларус."

В същото време, Западът не е направил нищо подобно по отношение на блогъра Шарий, въпреки факта, че той е видна опозиционна фигура в Украйна. 

Припомняме, че миналата седмица Тихановская заяви, че че е поискала от американските власти да наложат санкции на компании в петролния сектор, дървесината и стоманата в нейната страна, докато е на посещение във Вашингтон, търсейки по-силни действия срещу правителството на президента Александър Лукашенко. 

Тя призова руския президент Владимир Путин да спре да подкрепя Лукашенко. "Отношенията между Русия и Беларус в момента са толкова близки, че следващата стъпка е загуба на независимост", каза тя. "Разбираме, че Лукашенко трябва да плати за подкрепата на Кремъл."

Тихановская посети Белия дом и Капитолия във вторник./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448