Русия обвини Запада, че разпространява лъжи за причините за продоволствената криза

ЕС и Свят 22.06.2022 18:09 Снимка: ДНЕС+

Русия обвини Запада, че разпространява лъжи за причините за продоволствената криза

Русия обвини че Западът разпространява лъжи за причините за глобалната продоволствена криза, съобщава агенция Ройтерс. Според Москва кризата се подклажда от санкциите, наложени на Русия от Съединените щати и Европейския съюз поради инвазията в Украйна.

Освен смъртта и опустошението, посеяни от руската инвазия, войната и опитът на Запада да осакати руската икономика като наказание доведоха до покачване на цените на зърното, олиото, тора и енергията, наранявайки глобалния растеж.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза пред репортери в Москва, че е разтревожена от многократните западни изявления, че Русия е виновна за световната продоволствена криза.

"Това е лъжа - подобни обвинения са пълни лъжи", каза Захарова. "Значи Западът може да достави всички тези оръжия на Украйна, но по някаква причина нищо не може да бъде изнесено от Украйна?"

САЩ и членовете на Европейския съюз, които доставят оръжие на Украйна, обвиниха Русия, че подклажда продоволствена криза, като предотвратява износа на зърно от Украйна - което представлява около една десета от световния износ на пшеница.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди на 9 юни, че милиони хора могат да умрат от глад заради руската блокада на черноморските пристанища на Украйна, която според него е оставила света "на ръба на ужасна продоволствена криза".

Русия и Украйна са два от най-важните производители на селскостопански стоки в света. Русия е най-големият износител на пшеница в света след Европейския съюз, докато Украйна е най-големият износител на слънчогледово семе в света.

Западните санкции насочиха селскостопанските пазари към ръба на пропастта, като нарушиха системите за плащане, корабоплаването и застраховката, което предотврати много руски износ на храни и торове, добави Захарова.

"Нелогично е - от една страна Европейският съюз... казва, че се създава заплаха за глобалната продоволствена сигурност, но в същото време блокират пътищата за доставка на стоки до себе си на собствения си континент", каза Захарова.

Президентът Владимир Путин и руските официални лица не използват думите "война" или "инвазия". Те определят действието като "специална военна операция", насочена към предотвратяване на преследването на рускоговорящите в Източна Украйна.

Путин също така определя войната като бунт срещу Съединените щати, които според него са унижили Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г., като настояват за разширяване на военния алианс на НАТО на запад.

Украйна казва, че се бори за оцеляването си срещу заграбването на земя от Русия и че ще се бори докрай, за да освободи територията си от руския контрол. Киев отхвърля твърденията, че рускоговорящите са били преследвани.

Еритрея, Армения, Монголия, Азербайджан, Грузия, Сомалия, Беларус, Турция, Мадагаскар, Ливан, Египет и Пакистан зависят от Русия или Украйна за повече от 70% от вноса си на пшеница през 2021 г., според данните на ООН.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648