Републиканци опитват да оневинят Флин със записи от разговорите му с Кисляк

ЕС и Свят 30.05.2020 08:53 Снимка: ДНЕС+

Републиканци опитват да оневинят Флин със записи от разговорите му с Кисляк

Новоразсекретени стенограми от разговори потвърждават, че бившият съветник по въпросите на националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Флиннаистина е обсъждал санкциите на САЩ с тогавашния посланик на Русия Сергей Кисляк преди встъпването в длъжност на Тръмп.

Разговори от края на 2016 г. и началото на 2017 г., бяха публикувани в петък от републикански сенатори, след като разузнаването позволи на тази класифицирана информация да бъде оповестена.

Твърди се обаче, че действителните думи на Флин не са престъпване на закона, а само препоръки какъв да е тонът на двете държави, за да се избегне ескалацията на насилие.

Флин дори търси руска помощ срещу терористи.

Припомняме, че министерството на правосъдието настоя по-рано да се свалят обвиненията срещу Флин. Съдията обаче замрази решението.

Той мотивира решението си с довода, че очаква независими групи и правни експерти да се обявят против опита за оправдаване на Флин, който беше обвинен, че е излъгал ФБР. Федералният съдия във Вашингтон може да предприеме по-агресивни действия като провеждане на изслушване как да се процедира.

Заповедта бе в отговор на изключително необичаен ход на правителството да се прекрати делото, което се влачи вече три години, след като Флин дори на два пъти призна, че е виновен.

Флин, пенсиониран генерал и бивш шеф на военното разузнаване, се призна за виновен след сключване на споразумение с държавното обвинение през декември 2017 г. по едно обвинение, че е излъгал ФБР за тайни преговори с руския посланик във Вашингтон преди Тръмп да влезе в Белия дом.

Случаят беше в основата на 22-месечното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Москва на президентските избори през 2016 г.

Случаят отиваше към присъда, но в края на миналата година Флин поиска да оттегли признанието си, че е виновен. Преди съдът да реши главният прокурор Уилям Бар оттегли обвиненията, което бе нечувано.

Повече от 2100 бивши представители на правосъдното министерство призоваха в писмо Бар да подаде оставка.

За лъжесвидетелстване максималната присъда е 5 г., но прокуратурата поиска само 6 месеца затвор за Флин преди да оттегли обвинението.

Самият Тръмп обмислял помилването на Флин./news.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147