Раздор сред управляващите в Испания заради изпращането на военни кораби в Черно море

ЕС и Свят 21.01.2022 18:43 Снимка: ДНЕС+

Раздор сред управляващите в Испания заради изпращането на военни кораби в Черно море

Испания да обмисли внимателно стъпките, които предприема по отношение на кризата в Украйна. С това искане говорителят на партия "Подемос" Пабло Фернандес се обърна към министъра на отбраната Маргарита Роблес, съобщава RTVE.

Изявлението му идва ден, след като Роблес обяви, че средиземноморската страна е изпратила военни кораби в Черно море, за да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

Коалиционният партньор на управляващата Испанска социалистическа работническа партия страната трябва да остане вярна на лозунга "Не на войната", набрал популярност през 2004 г., когато тогавашният премиер Хосе Луис Сапатеро обяви решението за изтеглянето на 1 300-членният контингент на Испания от Ирак.

Който се отклони от този път, ще направи много сериозна грешка, предупредиха от "Подемос", намеквайки за разцепване на коалицията. Те са категорични, че времето на военния ентусиазъм е свършило с премиера Хосе Мария Аснар, по врече на чието управление бе решено Испания да подкрепи САЩ във втората война в Персийския залив.

Според "Подемос" Европейският съюз трябва да води самостоятелна политика и да не обслужва стратегическите интереси на Съединените щати в региона.

Те считат, че в момент на военно напрежение не трябва да се изпращат войски като подкрепление, а тъкмо обратното - зоната да се демилитаризира и да се разчита на дипломацията.

От своя страна испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че настоящото разгръщане на НАТО на Изток цели да се запази мирът./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648