Расте броят на заразените с коронавиру в Русия

ЕС и Свят 22.09.2020 20:12 Снимка: ДНЕС+

Расте броят на заразените с коронавиру в Русия

Продължава да се увеличава броят на заразените с коронавирус в Русия, 80% от легловия фонд в болниците в страната е запълнен, а Министерството на здравеопазването разреши клиничните изследвания върху хора на трета руска ваксина срещу инфекцията, предава БНР.

За четвърти пореден ден броят на заразените с коронавирус надхвърля 6000 души. Расте се и коефициентът на разпространение на заболяването – от 0.8 преди месец до над единица в момента. Кандидатът на медицинските науки Кирил Маслиев увери, че легловият фонд бързо може да бъде увеличен, ако се наложи:

"В случай на необходимост, ще бъде възстановен обемът на медицински услуги в болниците и клиниките, които бяха препрофилирани през май за целите на лечението на коронавирусната инфекция и след това бяха върната към обичайната си клинична дейност. Необходимият резерв наистина е налице".

Същевременно министерството на здравеопазването разреши клиничните изследвания върху хора на трета руска ваксина срещу COVID19, която се разработва във Федералния научен център „Чумаков“ на Руската академия на науките. Ваксината ще бъде поставена на 3000 души в Санкт Петербург, Киров и Новосибирск. В по-напреднал стадий на клиничните изследвания са ваксините на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и на Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“. Вирусологът Виталий Зверев е на мнение, че е прекалено рано да се съди за ефективността и безопасността и на трите ваксини:

"Изследванията не са завършени и все още не са изучени всички възможни нежелателни ефекти"./БНР

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021