Президентът на Тунис спря работата на парламента и уволни премиера

ЕС и Свят 26.07.2021 10:08 Снимка: ДНЕС+

Президентът на Тунис спря работата на парламента и уволни премиера

Причината - многохилядни протести заради влошената Covid ситуация и искания за смяна на режима

Президентът на Тунис Каис Саид уволни премиера и спря работата на парламента. Причината за действията му са бурните протести в цялата страна на хиляди хора, недоволни от  управлението на кризата с Covid-19 и влошаването на здравната и социално-икономическата ситуация в републиката.

Държавният глава заяви, че той поема изпълнителната власт като ще назначи нов министър-председател и ще внесе спокойствие в държавата, пише Би Би Си.

Опонентите му обаче определят ходовете му като преврат. В обръщение след спешна среща в двореца си, Саид обясни, че е взел това решение в рамките на закона и отговаря на исканията на хората. Самият той се присъедини към тълпите демонстранти в столицата на Тунис.

Силите за сигурност вчера вечерта блокираха парламента и улиците около централния булевард – мястото на антиправителствените протести по време на революцията през 2011 г. в Тунис.

Полицията използва сълзотворен газ и арестува няколко души, като сблъсъци избухнаха в няколко други града. Протестиращите нахлуха в офисите на управляващата партия, разбивайки компютри и палиха.

Тунис се бори с дълбока икономическа криза и е едно от най-големите огнища на коронавирус в Африка. Случаите рязко скочиха през последните седмици, оказвайки допълнителен натиск върху разклатената икономика.

Премиерът Хишам Машиши уволни здравния министър миналата седмица, но това не помогна за облекчаване гнева на хората./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448