Поради липса на ваксини бедните страни може да останат извън срещата за климата

ЕС и Свят 11.09.2021 17:52 Снимка: ДНЕС+

Поради липса на ваксини бедните страни може да останат извън срещата за климата

Най-бедните страни в света поискаха вчера помощ, за да покрият ваксинационните и карантинните изисквания и необходимите разходи, за да участват техни представители в глобалната конференция за климата следващия месец в Глазгоу, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Близо 20 държави от Групата на най-слабо развитите страни, включително Етиопия, Хаити и Бангладеш, са в "червения списък" на Великобритания във връзка с коронавируса, което означава, че техните делегати ще трябва да останат под карантина в хотел за 10 дни, преди да се включат в конференцията, предвидена за 31 октомври - 12 ноември.

"Делегатите от Групата на най-слабо развитите страни продължават да се тревожат за логистиката, свързана с пристигането им в Глазгоу", каза председателят на групата от 46 държави Сонам Пхунтшо Вангди от Бутан. "Нашите страни и нашите народи са сред най-тежко засегнатите от климатичните промени. Ние не трябва да бъдем изключвани от преговорите, които ще решат как светът ще подходи към тази криза, определяйки нашата съдба и препитание", заяви той.

Великобритания каза, че ще плати карантинните разходи на делегатите от страните в "червения списък" и съкрати срока на карантината от 10 на 5 дни за ваксинираните. Обеща също да снабди с ваксини срещу КОВИД-19 делегатите, които са затруднени да получат такива.

Във вторник Мрежата за действия в областта на климата призова конференцията да бъде отложена заради трудностите, които имат някои делегати при снабдяването с ваксини. Коалицията, обхващаща над 1500 природозащитни организации, каза, че Великобритания се е забавила с осигуряването на обещаните ваксини и има вероятност много страни да пропуснат срещата./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448