Полицията иска забрана за всички спортни състезания в Гърция

ЕС и Свят 09.12.2023 15:58 Снимка: ДНЕС+

Полицията иска забрана за всички спортни състезания в Гърция

Полицейската федерация на Гърция призова правителството "незабавно да забрани провеждането на всички спортни състезания", докато не се прекрати свързаната с тях престъпна дейност.

Призивът на Общогръцката федерация на полицейските служители (POASY) идва, след като 31-годишен полицейски служител получи серийни наранявания, когато беше ударен от морска ракета, изстреляна от волейболни хулигани след мач в Атина. Той остава в болница в медикаментозна кома.

"Призоваваме министъра на защитата на гражданите и началника на гръцката полиция незабавно да прекратят разполагането на полицейски сили за всякакви спортни дейности, без никакво забавяне и без никакво оправдание", се казва в изявление на полицейския синдикат.

Тя също така призова правосъдната система "да се намеси незабавно и да потърси отговорните лица, колкото и високи да са те... които по същество действат като морални извършители на убийствени действия".

Описвайки хулиганите като "стада от двукраки хулигани с животински инстинкти", федерацията заяви, че гръцкият спорт се е превърнал в "убежище за всякакви криминални субекти, които използват този претекст, за да проявят най-нехуманните си и порочни инстинкти".

Премиерът Кириякос Мицотакис ще председателства извънредна среща в събота сутринта относно насилието в спорта.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878