Политиците в Словакия и ЕС са в шок след стрелбата по Фицо

ЕС и Свят 15.05.2024 17:49 Снимка: ДНЕС+

Политиците в Словакия и ЕС са в шок след стрелбата по Фицо

Шок след стрелбата по премиера Роберт Фицо. Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната „Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка изрази ужаса си от случилото се след правителственото заседание в Хандлова.

„Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро“, подчерта Шимечка.

„Шокирани сме. Нападането над министър-председателя на страната, каквото и да е политическото ни мнение, е недопустимо. Ние осъждаме всяко насилие и атаки срещу политици и вярвам, че премиерът ще се възстанови скоро“, написа председателят на SaS Бранислав Грьолинг.

Бившият премиер Игор Матович осъди насилието и пожела на Фицо бързо възстановяване. „Роберт Фико е мой дългогодишен политически опонент. Това е политика. Като човек обаче му пожелавам бързо оздравяване и дълбоко осъждам всяко насилие. Не можем да решим нищо с юмруци. Моля ви, нека бъдем хора“, написа той.

Кандидатът за президент Иван Корчок също изрази шока си от случилото се „Бях шокиран от новината за стрелбата по премиера Робърт Фицо. Искрено му желая успех и вярвам, че силите за сигурност ще разследват този неприемлив акт на насилие. В същото време, докато това деяние не бъде надлежно разследвано, искам да призова всички към сдържаност в изявленията за отговорност и вина“.

Главният прокурор Марош Жилинка осъди нападението срещу министър-председателя. „Смятам го за кулминацията на тези настроения, които се подхранват в обществото. Това е проява на омраза, това е проява на нападение не само срещу човек, а срещу самата същност на държавност“. Бившият чешки премиер Андрей Бабиш също реагира на атаката срещу премиера: „Ужасни новини от Словакия. Моля се за Роберт Фицо, много сила за него, за всички негови близки и за цяла Словакия.“

Новоизбраният президент Петер Пелегрини заяви, че е ужасен от информацията, че премиерът Роберт Фицо е бил мишена на атентат.

"Ужасен съм докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение. Не е задължително да сме съгласни с всичко, но има много начини, по които можем да изразим несъгласието си демократично и законно. Убийството на един от най-висшите конституционни служители е безпрецедентна заплаха за словашката демокрация. Ако изразяваме други политически мнения с оръжия на площадите, а не в избирателните секции, ние заплашваме всичко, което сме изградили заедно през 31-те години на словашкия суверенитет.

Пожелавам на премиера бързо възстановяване. И много ми се иска такъв безсмислен и брутален акт да бъде обект на всеобщо осъждане.”

Не закъсня и острата реакция на ЕС

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен „остро осъди подлото нападение“ срещу Фицо. „Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа тя в социалната мрежа.

Шарл Мишел написа в социалната мрежа X, че е шокиран от нападението срещу Роберто Фико. „Нищо не може да оправдае насилието или атаките. Мислите ми са с премиера и семейството му“.

Политици от други европейски държави също са в шок

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан. „Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа Х, че „нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения“. „Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство“, добави той.

„Стрелбата по премиера на Словакия и мой приятел Роберт Фицо е брутално и абсолютно недопустимо посегателство към свободата и демократичния избор на словашкия народ.“ Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Тя подчертава, че остро осъждат всички форми на политически ектревизъм, омразата и насилието. „В този момент мислите ми са с Роберт и семейството му“, допълва Нинова.

„Дълбоко съм шокиран от новината за страхливото нападение срещу словашкия министър-председател Фицо“, написа германският канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа Х.

„Нападението срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо.“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски

„Остро осъждаме този акт на насилие срещу нашата съседна държава партньор. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме своята солидарност с народа на Словакия.“

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361