Петролният монополист на Саудитска Арабия е с рекордна печалба

ЕС и Свят 13.03.2023 11:08 Снимка: ДНЕС+

Петролният монополист на Саудитска Арабия е с рекордна печалба

Саудитският петролен гигант Aramco обяви рекордна печалба от 161,1 млрд. долара (134 млрд. паунда) за 2022 г. Компанията е подпомогната от покачващите се цени на горивата и по-големите обеми, уточнява Би Би Си.

Това представлява 46,5% увеличение за държавната компания в сравнение с миналата година.

Това е последната енергийна компания, която отчита рекордни печалби, след като цените на енергията скочиха след пълномащабната агресия на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Американската ExxonMobil реализира 55,7 млрд. долара, а британската Shell отчете 39,9 млрд. долара.

Aramco също така обяви дивидент от 19,5 млрд. долара за тримесечието от октомври до декември 2022 г., който ще бъде изплатен през първото тримесечие на тази година.

По-голямата част от тази сума ще отиде за саудитското правителство, което притежава близо 95% от акциите на компанията.

Цената на петрола сорт Брент, която е еталон за цената на петрола, сега се търгува на нива от около 82 долара за барел - въпреки че цените надхвърлиха 120 долара за барел през март миналата година, след нахлуването на Русия, и през юни.

"Арамко яхна вълната на високите цени на енергията през 2022 г.", каза Робърт Могилницки от Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон. "За Aramco щеше да е трудно да не се представи силно през 2022 г.".

В изявление от неделя Aramco заяви, че резултатите на компанията са "подкрепени от по-високите цени на суровия петрол, по-големите продадени обеми и подобрените маржове при рафинираните продукти".

Президентът и главен изпълнителен директор на Aramco Амин Насър заяви: "Като се има предвид, че очакваме петролът и газът да останат от съществено значение в обозримо бъдеще, рисковете от недостатъчни инвестиции в нашата индустрия са реални - включително и да допринесат за по-високи цени на енергията."

За да се справи с тези предизвикателства, той заяви, че компанията ще се съсредоточи не само върху разширяването на производството на нефт, газ и химикали - но и ще инвестира в нови технологии с по-ниски въглеродни емисии.

Aramco - втората по стойност компания в света, отстъпваща само на американската Apple - е основен емитент на парникови газове, които допринасят за изменението на климата.

В отговор на съобщението на Aramco генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламар заяви: "Шокиращо е една компания да реализира печалба от над 161 млрд. долара за една година чрез продажбата на изкопаеми горива - най-големият фактор за климатичната криза."

Тя добави: "Това е още по-шокиращо, защото този излишък е натрупан по време на глобална криза на разходите за живот и е подпомогнат от повишаването на цените на енергията в резултат на агресивната война на Русия срещу Украйна."

Саудитска Арабия е най-големият производител в петролния картел ОПЕК - Организация на страните износителки на петрол.

Кралството от Персийския залив е осъждано за редица нарушения на правата на човека: за участието му в конфликта в съседен Йемен, за убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги, за хвърлянето в затвора на дисиденти и за широкото използване на смъртното наказание.

В отделен случай в неделя Иран съобщи, че износът му на петрол е достигнал най-високото си ниво след повторното налагане на санкциите на САЩ през 2018 г.

Министърът на петрола Джавад Оуджи заяви, че износът се е увеличил с 83 млн. барела през 2022 г. в сравнение с предходните 12 месеца. В Иран новата година започва през март.

Според анализатори увеличението се дължи на по-големите доставки за иранските съюзници Китай и Венецуела.

Приходите от износ на Техеран понесоха значителен удар, след като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от знаменателното ядрено споразумение преди пет години.

Санкциите на САЩ, в съчетание с лошото икономическо управление и корупцията, доведоха до това, че иранската икономика не отбеляза съществен растеж през последното десетилетие. А по някои показатели тя все още е с 4-8% по-малка, отколкото през 2010 г.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361