Пентагона: Русия струпва войски по границата с Украйна

ЕС и Свят 16.11.2021 08:27 Снимка: ДНЕС+

Пентагона: Русия струпва войски по границата с Украйна

САЩ продължават да наблюдават струпване на руски войски по украинската граница. Това заяви по време на брифинг говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби.

"Продължаваме да наблюдаваме необичайна военна активност и концентрация на сили в Русия, но близо до границата с Украйна Това продължава да ни тревожи", каза говорителят на Пентагона.

По-рано беше съобщено, че властите на САЩ миналата седмица са обсъдили с европейските съюзници възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия в случай на изостряне на ситуацията около Украйна.

Американски служители изразиха загриженост пред своите колеги от ЕС, че Русия може да обмисля "инвазия" в Украйна.

Русия нарече изявленията, че Москва готви инвазия в Украйна "без основание", а прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че са "празно безпочвено ескалиране на напрежението".

Натрупването на войски по границата, което Украйна миналата седмица оцени на 100 000 души, е опасно, каза Столтенберг, защото намалява времето за предупреждение, ако Русия реши да "проведе военна агресивна акция срещу Украйна".

Говорителят на Кремъл също така подчерта, че активните действия на НАТО в Черно море не могат да оставят Русия "безразлична".

Миналата седмица Байдън изпрати директора на ЦРУ и бивш посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс в Москва, който проведе телефонен разговор с Владимир Путин и го информира за притесненията на американския президент.

Американски представители предупредиха Москва за "сериозни грешки", свързани с натрупването на групировката войски. Те споделиха разузнавателна информация за движенията на руските войски със съюзниците, а също така ги информираха за възможността за започване на военна операция./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448