Папата влезе в затвор във Венеция, там където се помещава павилионът на Светия престол

ЕС и Свят 28.04.2024 19:09 Снимка: ДНЕС+

Папата влезе в затвор във Венеция, там където се помещава павилионът на Светия престол

Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване за годината. Това ще изпробва неговата подвижност и издръжливост след редица здравословни притеснения през последните месеци, предаде Райтерс, цитирана от БТА.

Това е първото посещение на 87-годишния Франциск в града от избирането му за папа през 2013 г. Освен това, това е и първо идване на свети отец на Венецианското биенале - престижно художествено изложение с изложби, спонсорирани от множество държави и подредени в безброй пространства.

Изложението на Ватикана е подредено в женски затвор и папата започна пътуването си, като долетя с хеликоптер директно в затвора "Джудека" за да види експозицията, озаглавена "През моите очи".

"Затворът е сурова реалност, а проблеми като пренаселеност, липса на вътрешна инфраструктура и ресурси и случаи на насилие, пораждат много страдания. Но той може също да се превърне и в място за морално и материално прераждане", каза папа Франциск.

"Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани", каза папата на група затворници и надзиратели, в двора на затвора.

Необичайното решение павилионът на Светия престол да се помещава в затвор подчертава многократните призиви на Франциск към обществото да се обедини около бедните и пренебрегнатите, включително лишените от свобода.

Изложението на Ватикана включва творби на девет съвременни художници, работили по проекта в тясно сътрудничество със затворнички.

Това е първото пътуване на папата извън Рим след кратко посещение във Франция през септември миналата година. През декември той трябваше да посети Международната конференция по въпросите на климата в Обединените арабски емирства, но се разболя от грип.

Франциск използва бастун или инвалидна количка, за да се придвижва заради болки в коляното. Светият отец страда и от чести пристъпи на бронхит и грипни състояния. Папата неочаквано се оттегли от шествието на католическия Разпети петък "в интерес на здравето си", но оттогава изглежда добре.

След посещението си в "Джудека" папата трябваше да пътува с моторна лодка до църква от 16-ти век, за да разговаря с млади венецианци. След това ще бъде в базиликата "Сан Марко" за литургия.

Очаква се около 10 000 души да присъстват на службата, Богомолци вероятно ще изпълнят гигантския площад "Сан Марко" пред базиликата и ще проследят месата на големи екрани.

Пътуването до Венеция е първото от четирите планирани папски пътувания в Италия през следващите три месеца. По план Франциск ще посети Верона през май и Триест през юли. Очаква се през юни да присъства на Среща на върха на лидерите на Г-7 в Бари.

През септември му предстои да се впусне в най-дългото задгранично пътуване откакто е на папския престол - до Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур от 2 до 13 септември.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини