Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

ЕС и Свят 10.05.2024 15:18 Снимка: ДНЕС+

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Правителствата трябва да приложат сериозни и ефективни политики в полза на семействата, за да се справят с намаляващата раждаемост и застаряващото население, заяви днес Папа Франциск, като призова младите хора да имат увереност в бъдещето, съобщи Ройтерс.

Говорейки на конференция, посветена на засилващата се демографска криза, предстоятелят на Римокатолическата църква каза, че броят раждания е първия индикатор „за надеждата на хората“ и Европа все повече се превръща „в стар, уморен и отказал се континент“.

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения. Има нужда от засилен ангажимент от всички правителства, така че по-младите поколения да бъдат поставени на позиция, за да сбъднат своите законни мечти“, заяви папата.

Коефициентът на раждаемост в Европа през последното десетилетие се задържа на около 1,5 раждания на жена. Това е над ниските нива, наблюдавани в Източна Азия, но далеч под 2,1, необходими за поддържане на нивата на населението.

„Има факт, който ми беше казан от преподавател по демография. Сега инвестициите, които дават най-добра възвръщаемост, са в оръжейните заводи и в контрацептивите. Едното руши живота, а другото го предотвратява. Що за бъдеще имаме? Грозно е“, заяви той.

В Италия миналата година коефициентът на раждаемост е паднал до рекордно ниски равнища след 15 поредни години спад, съобщи през март националният статистически институт на страната. Няколко правителства подред досега не бяха способни да обърнат тенденцията, въпреки постоянните обещания.

„Домовете се пълнят с предмети и се изпразват от деца, превръщайки се в много тъжни места. Няма недостиг на кучета, котки. Такива не липсват. Има липса на деца“, каза папата.

Франциск заяви, че прилаганите политики трябва да позволят на майките да не избират между работа и грижи за децата и да дадат на младите двойки стабилна работа и възможност да си купят къща.

„Знам, че за много от вас бъдещето може да изглежда тревожно и че на фона на намаляваща раждаемост, войни, пандемии и изменение на климата не е лесно да се запази надеждата жива. Но не се предавайте, имайте вяра“, призова папата младите хора, отбелязва БТА.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027