Папа Франциск: Има повече ветеринарни, отколкото детски лекари– не е добър сигнал

ЕС и Свят 20.11.2023 16:34 Снимка: ДНЕС+

Папа Франциск: Има повече ветеринарни, отколкото детски лекари– не е добър сигнал

Думите му отприщиха порой от критики

„За жалост, Италия е застаряваща страна. Да се надяваме, че можем да обърнем тенденцията, създавайки благоприятни условия за това младите да имат повече доверие и да намерят смелостта и радостта да станат родители". Папа Франциск се обърна с тези думи към членовете на Асоциацията на болниците за оториноларингология и на Италианската федерация на лекарите педиатри, които прие на аудиенция.

"Това може би не трябва да го казвам, но ще го кажа - днес се предпочита повече да имаш кученце, отколкото дете. Вашата задача е много ограничена, а се увеличава тази на ветеринарните лекари и това не е добър сигнал", допълни Светият отец.

Коментарите му обаче предизвикаха полемики сред ветеринарните лекари. „Обществото е променено, така, както и неговите нужди. Котките и кучетата днес са нещо, без което не можем, особено в големите градове, където хората живеят в анонимност - там те са средството срещу самотата", коментира пред агенция „Кронос" Дзакария ди Таранто, шеф на Федерацията на ветеринарните лекари.

Според него това е всичко друго, но не и лош сигнал. Лекарят допълни, че вече всяко семейство, и най-вече възрастните хора, имат по едно куче. Освен това нуждите са се променили, в сравнение с тези преди години, полагат се и повече грижи за домашните любимци. „Да, вярно е, нашата работа се увеличи доста", допълни Ди Таранто. Той обяснява това с факта, че все повече хора са сами и че домашното животно се оказва безкрайно нужно в този случай. „В кооперациите вече никой не поздравява другите, хората не се познават, живеят в анонимност и дискретност, понякога доста преувеличена". Според него, вече дори в ресторантите се ходи в компанията на куче или котка и вече са малко заведенията, които забраняват да се влиза с тях.

Критични към думите на папата са и представителите на Международната организация за защита на животните.

„Папата може би смята, че любовта е нещо,което е количествено ограничено, и че давайки я на едно животно, ще лишиш от нея другиго. Противопоставянето на децата срещу кучетата показва липсата на емпатия по отношение на животните на един папа, който дори взе името на Свети Франциск от Асизи. Той наричаше всички създания „братя и сестри", коментира асоциацията пред италианските медии. Според нея било ясно, че папа Франциск смятал живота на животното за по-маловажен от този на човека. „Който смята живота за свещен, обича живота отвъд това чий е той", допълниха още от асоциацията.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583