Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж с почетно гражданство от Неапол

ЕС и Свят 12.11.2023 12:06 Снимка: ДНЕС+

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж с почетно гражданство от Неапол

Град Неапол даде почетно гражданство на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който в момента се намира в лондонския затвор "Белмарш", предаде италианската новинарска агенция АНСА. Това се случва на фона на усилията на САЩ да го екстрадират по Закона за шпионаж заради публикуването на класифицирана информация за Ирак и Афганистан и на дипломатически телеграми през 2010 и 2011 г.

Съпругата на Асандж Стела Морис получи от негово име почетното гражданство, заедно с медала на града, които ѝ бяха връчени от кмета на Неапол Гаетано Манфреди по време на тържествена церемония.

"Тази награда символично представлява призив от страна на град Неапол - град, който винаги е защитавал всички свободи", каза Манфреди.

"Ако искаме да защитаваме и укрепваме демокрациите, трябва да защитаваме свободата на печата ... Винаги трябва да помним, че силната демокрация се създава от силната преса", допълни той.

Обръщайки се към присъстващите в залата, Морис каза: "Благодаря на всички вас и ви моля да продължите да се борите, докато Джулиан не бъде освободен", цитира думите й БТА.

Шестнайсет членове на Конгреса на САЩ, сред които републиканецът от движението MAGA и яростен поддръжник на Тръмп Марджъри Тейлър Грийн и лявото острие от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, са изпратили писмо до президента Джо Байдън с молба да се откаже от искането за екстрадиция.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361