Още от 2015 г. имало индикации, че нападателят от Конгсберг е опасен

ЕС и Свят 16.10.2021 12:55 Снимка: ДНЕС+

Още от 2015 г. имало индикации, че нападателят от Конгсберг е опасен

Норвежките служби са разполагали с индикации, че нападателят от Конгсберг може да е опасен. Това съобщи ръководителят на операциите за борба с тероризма в норвежкото контраразузнаване Арне Кристиан Хаугстьойл, цитиран от ДПА.

Още през 2015 г. службата получила сведения за 37-годишния датчанин. По онова време обаче се смятало за малко вероятно той да извърши политически мотивиран акт на насилие.

Нови предупреждения се получили през 2017 г. след публикацията на видео, в което мъжът се определил като мюсюлманин и пратеник и обявил, че има мисия. От службите обаче поясниха, че това видео не е било счетено за криминална заплаха, защото в него не се съдържало нищо конкретно.

Припомняме, 37-годишният датчанин вече направи самопризнания, че в сряда вечерта е нападнал няколко души с лък в центъра на Конгсберг. При нападението петима души загубиха живота си, а двама, сред които полицай извън дежурство, бяха ранени. Впоследствие стана ясно, че нападателят е бил приел исляма и полицията се е притеснявала заради признаци на радикализация.

От полицията уточниха, че мъжът признава фактите относно случилото се, но не признава никаква престъпна вина.

Предполага се, че нападателят е психично болен. Предстои да му бъде направена психологическа експертиза, която да установи дали е вменяем.

Въпреки че нападението първоначално се разследваше като терористичен акт, впоследствие службите промениха становището си, след като възникнаха съмнения за психичното здраве на мъжа.

Близки до заподозрения споделиха, че той дълго време е страдал от психически проблеми и е бил аутсайдер още като тийнейджър./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648