Опасения за здравето: Папата помоли свой помощник да прочете речта му

ЕС и Свят 02.03.2024 10:36 Снимка: АР/БТА

Опасения за здравето: Папата помоли свой помощник да прочете речта му

През последните няколко месеца Франциск трябваше да отмени няколко свои участия заради крехкото си здраве, което напоследък поражда притеснения за способността му да продължи да ръководи Католическата църква

Папа Франциск, който страда от грип, помоли днес свой помощник да прочете подготвената му реч на конференция във Ватикана, като заяви, че все още не е напълно възстановен от последното си заболяване, което породи опасения за способността му да продължи да ръководи Римокатолическата църква, предаде Асошиейтед прес.

87-годишният свети отец, който в сряда беше настанен в болница в Рим за изследвания и се наложи да отмени някои аудиенции, предаде речта си на своя помощник Филипо Чампанели.

"Все още имам простуда и се уморявам, след като чета известно време", каза той. Франциск, който бе хоспитализиран три пъти, откакто стана папа през 2013 г., започна да използва инвалидна количка и бастун, след като миналата година възникнаха проблеми с коляното му.

При откриването на двудневната конференция "Мъжко-женският образ на Бога - за антропология на призванията", той разкритикува "джендър идеологията" като "най-грозната опасност".

"Защото най-грозната опасност днес е джендър идеологията. Поисках да се направят изследвания на тази грозна идеология на нашето време, която заличава различията и прави всичко еднакво. Отменянето на различията означава отменяне на човечността", каза той.

Миналата събота и в понеделник Франциск отмени срещи заради упорит, но "лек грип", като все пак се появи както обикновено за неделната благословия.

През последните няколко месеца Франциск трябваше да отмени няколко свои участия и едно международно пътуване заради крехкото си здраве, което напоследък поражда притеснения за способността му да продължи да ръководи Католическата църква.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594