Навални: Новичок имаше и в тялото ми, и по мен

ЕС и Свят 21.09.2020 19:57 Снимка: ДНЕС+

Навални: Новичок имаше и в тялото ми, и по мен

Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че западните лаборатории са открили следи от нервния агент Новичок в и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите.

Навални, който се възстановява в клиниката "Шрите" в Берлин, колабира по време на полет от Сибир към Москва на 20 август. Той прекара два дни в болница в Русия, преди да бъде прехвърлен със самолет за Германия.

"Две независими лаборатории във Франция и Швеция и специализираната лаборатория на Бундесвера потвърдиха присъствието на Новичок в и върху тялото ми", каза той в първата си публикация в блога, след като излезе от кома.

Той отбеляза, че Русия все още не е започнала разследване и че руските токшоута предполагат, че служителите на западните разузнавателни служби или собствените му сътрудници са извършили атаката.

"Не очаквах нищо друго", пише той.

Той също така поиска от руските власти да върнат дрехите му, които бяха свалени, преди той да бъде откаран в Германия - "напълно гол", заявявайки, че те са важни доказателства. „Като се има предвид, че Новичок е открит в тялото ми и е много вероятно отравяне чрез физически контакт, дрехите ми са много важно доказателство“, пише той, цитиран от БГНЕС.

„Искам дрехите ми да бъдат внимателно опаковани в найлонова торбичка и да ми бъдат върнати", посочва той.

Междувремнно стана ясно, че Върховният съд на Руската федерация ликвидира партията "Русия на бъдещето", чийто основател е Навални.

"Съдът удовлетвори исканията на Министерството на правосъдието на РФ да ликвидира политическата партия „Русия на бъдещето“, съобщи пресслужбата на съда.

Преди година Министерството на правосъдието отказа да регистрира партията „Русия на бъдещето“, тъй като същото име вече се използва от друга политическа организация. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021