НАТО не очаква присъединяване на Армения

ЕС и Свят 13.09.2023 10:13 Снимка: ДНЕС+

НАТО не очаква присъединяване на Армения

НАТО не разглежда възможността за разширяване на блока за сметка на Армения, а самият Ереван не е кандидатствал за членство в алианса. Това са съобщили от алианса за "Известия". Това е коментар на изявлението на председателя на Комитета за европейско развитие на НАТО Гюнтер Фелингер.

"Фелингер не е официално свързан с НАТО. Той не е служител на НАТО, неговите възгледи и мнения са негови собствени и не отразяват гледната точка на алианса", каза представител на блока, като отбеляза, че европейското развитие на НАТО Комитетът не е орган на съюз или комитет, въпреки името.

НАТО подчерта, че партньорите на алианса трябва сами да определят нивото на отношенията си с него и също така съобщи, че Армения "не е получила официално искане за присъединяване към алианса".

На 4 септември председателят на Комитета за европейско развитие на НАТО Гюнтер Фелингер заяви, че Армения трябва да се присъедини към Северноатлантическия алианс. По-късно същия ден заместник-министърът на външните работи на Армения Вахан Костанян заяви, че страната си сътрудничи с НАТО в различни формати и е готова да продължи този процес.

На 6 септември заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко нарече "големи фантазии" изявленията на Фелингер за необходимостта Армения да се присъедини към НАТО. Според него Москва изхожда от реалността, че Армения е член на ОДКС, и възнамерява "да продължи да засилва военното и политическото сътрудничество" със своя съюзник.

По-рано арменското министерство на отбраната съобщи, че съвместните военни учения на Армения и САЩ Eagle Partner 2023 ще се проведат на арменска територия от 11 до 20 септември. Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви днес, че Москва е изразила загрижеността си пред Ереван относно решението за провеждане на маневри със Съединените щати. Дипломатът подчерта, че Армения като член на ОДКБ "в духа на съюза трябва да се придържа към практиката на учения с тези, които са членове на този съюз".

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095