Нарастваща конкуренция между компаниите за чипове с AI

ЕС и Свят 28.11.2023 18:57 Снимка: ДНЕС+

Нарастваща конкуренция между компаниите за чипове с AI

Глобалният лидер в производството на чипове с изкуствен интелект MediaTek отчита ръст на акциите с цели 40% само за 4 месеца, съобщава Bloomberg. Причината: нарастващото търсене на смартфони и обещаващият нов чип с AI, което подобрява перспективите на компанията. Конкуренцията между производителите на този нов вид полупроводници става все по-голяма, което е ясен знак, че технологията тепърва ще се развива, коментират експерти.

Акциите на тайванската технологична компания са поскъпнали с почти 40% от края на юни, надминавайки 2% ръст на индекса на Филаделфийската фондова борса за полупроводници и 7% ръст в цената на акциите на базирания в САЩ конкурент Qualcomm. Поскъпването се дължи до голяма степен и на големия интерес към мобилните устройства, които използват чиповете на компанията, особено в Китай.

Снимка 632905

Източник: iStock

Компаниите за полупроводници се възползват от използването на изкуствен интелект, за да завладеят по-голям дял от бизнеса със смартфони. Инвеститорите смятат, че чипът Dimensity 9300 на тайванската фирма ще промени правилата на играта и ще ѝйпомогне да изпревари Qualcomm - настоящият лидер на пазара на мобилни устройства от висок клас.

Акциите на MediaTek се радват на все по-голям интерес. От края на юли анализаторите са повишили прогнозите за печалбата на акция на компанията с 13%, докато интересът към отваряне на къси позиции в компанията е спаднал от пика през юни. Те също така повишиха целевата цена с 27% спрямо дъното през юли.

Чипът Dimensity 9300

Този чип е предназначен за по-сложни работни натоварвания на нови генеративни приложения за изкуствен интелект и игри и е пуснат на пазара след няколко по-ранни проекта, които не успяха да развълнуват инвеститорите. Китайският смартфон Vivo X100, който беше пуснат на пазара този месец, е първият модел, който използва чипа, а след него ще последва серията OPPO Find X7.

Акциите се търгуват на цена, равна на 17 пъти прогнозната печалба, което е приблизително в съответствие с петгодишната средна стойност. С пазарна капитализация от над $47 милиарда MediaTek се нарежда на второ място по големина сред листваните на борсата компании на острова, след Taiwan Semiconductor Manufacturing.

По данни на Bloomberg продажбите на компанията се очаква да нараснат с 14% през това тримесечие спрямо миналата година, като по този начин ще прекъснат четири поредни тримесечия на спад на годишна база.

Поскъпването на акциите на MediaTek отразява и възстановяването на китайската индустрия за смартфони, която регистрира двуцифрен ръст през октомври. По данни на Counterpoint Research продажбите на телефони на най-големия мобилен пазар в света са се увеличили с 11% през първите четири седмици на миналия месец в сравнение със същия период на предходната година.

Пазарната стойност на Apple за кратко надхвърли 3 трилиона долара, докато технологичните акции продължиха ралито си в началото на миналата седмица. Най-ценната фирма в света е единствената публично листвана компания, която е постигнала този етап.

На този фон Microsoft се доближава до недостижимото ниво, като през тази година е нараснал с около 57% до пазарна стойност от $2,8 трилиона при последното затваряне на пазара. /money.bg

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878