Може ли икономиката да оцелее W-образно възстановяване

ЕС и Свят 26.07.2020 09:25 Снимка: ДНЕС+

Може ли икономиката да оцелее W-образно възстановяване

През седмиците, след като САЩ затвори икономиката си основно заради нещо, което се оказа предимно епидемия в старческите домове, много икономисти започнаха да обсъждат различни буквички пред думата за възстановяването. Засега консенсусът е, че страната ще премине през V-образно възстановяване в рамките на следващите няколко месеца, пише Андрю Моран.

Въпреки че в началото индикаторите навеждаха на подобна мисъл, повторното нарастване на броя на болните от коронавирус и връщането на реториката за затварянето на икономиката всъщност означават, че възстановяването може да W-образно. Няма да е учудващо през 2020 г. да станем свидетели именно на такъв тип възстановяване - при което след първоначалното възстановяване ставаме свидетели на второ дъно.

Защо W?

След първото дъно, икономиката на САЩ създаде 7,5 млн. нови работни места за два месеца, продажбите на дребно се изстреляха рекордно бързо, индустриалното производство се възстановява, а фондовият пазар се връща към господството си. Но това може да е твърде добре, за да е истина.

 

Броят на доказаните случаи на коронавирус експлодира в САЩ, като общо заразените са почти 3 млн. души, а смъртността е 0,0465%. Заради пика на случаите в над дузина щати, много хора допускат, че сме в разгара на втора вълна, което е малко трудно за представяне, след като не е ясно дали страната изобщо е излязла от първата.

Ако ситуацията не се подобри, означава ли това, че американците ще трябва да се върнат по домовете си и да участват във втори рунд на унищожителното затваряне на стопанството? Президентът Доналд Тръмп и администрацията му отхвърлиха подобна идея. През май той посочи, че "няма да затворим страната си."

"Ще изгасим огньовете", каза той тогава. "Няма да затворим страната си. Независимо дали е жарава, или буен пламък, ще се справим с това."

Когато гледаме отразяването на пандемията, консенсусът е, че второ затваряне наистина е немислимо, след като стана ясно колко тежки са ефектите от първото. Същевременно много лекари обясняват пред медиите, че коронавирусът "не си взима отпуска за лятото" и че "той има нови възможности за разпространение". Избраните власти ще трябва да балансират икономиката и общественото здраве.

Все пак властите едва ли ще издадат заповед за домашна изолация в цялата страна, но отделни щати може да се върнат към подобно действие. Бизнесите, опериращи в тях, ще изпитат невъобразими икономически ефекти. Хиляди компании вече изпитват трудности да оцелея, въпреки лекото размразяване на икономиката. Ако те трябва да затворят отново, това ще изпрати шокови вълни в цялото стопанство - отново.

Не бива да забравяме, че две трети от икономиката на САЩ се формират от потреблението. Ако милиони американци отново са в карантина, това ще срине цялата структура и ще преминем през тежко дежа вю. Разбира се, Amazon и Clorox биха приветствали подобен ход.

Ако президентът Тръмп изгуби през ноември и има голямо нарастване на болните през зимата, има реален шанс Джо Байдън да наложи стриктни мерки, които да са много по-тежки от просто носенето на маски.

Формата на W-образното възстановяване

В миналото САЩ е преминавала през W-образно възстановяването. Нацията беше в рецесия през първата половина на 1980 г. След това тя цяла година се възстановяваше, преди да изпадне отново в рецесия от 1981 до 1982 г.

След това икономическият растеж експлодира. В Европа страните PIIGS (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания) също преминаха през W-образно възстановяване между 2009 и 2013 г. Великобритания също изживя такова между 2011 и 2012 г.

Финансовата криза, която ще настъпи при двоен спад на икономиката днес обаче, ще унищожи милиони бизнеси и домакинства. Но реалните щети ще бъдат нанесени от политиците и Федералния резерв, които се впуснаха в безпрецедентен интервенционизъм и обремениха следващите поколения с астрономически дълг и инфлация./money.bg

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954