Манфред Вебер очаква драматична бежанска зима

ЕС и Свят 03.12.2022 13:36 Снимка: ДНЕС+

Манфред Вебер очаква драматична бежанска зима

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер очаква рязко увеличаване на броя на бежанците през тази зима. "Опасявам се, че ще преживеем драматична бежанска зима", заяви Вебер пред Welt am Sonntag, визирайки и допълнителен бежански поток от "разрушаването на енергийната инфраструктура в Украйна от терористичния режим на руския президент Владимир Путин".

"Трябва да сме подготвени за голям брой украинци, които ще дойдат в ЕС тази зима, много от тях в Германия", каза Вебер. Германия не е подготвена за тази ситуация и си затваря очите пред нова миграционна криза, предупреждава лидерът на ЕНП.

Що се отнася до маршрута през Средиземно море към Италия, Вебер предлага съвместни патрули от германски и италиански служители по външните граници на ЕС. Според Вебер тези, които нямат виза, паспорт или основание за убежище, трябва да бъдат връщани незабавно.

Той също така припомни една идея от преди епидемията от коронавирус за създаване на дипломатически зони в африканските държави със съгласието на съответните правителства, в които да се подават молби за убежище и да се извършват проверки за това от служители на ЕС.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062