Макрон знае, че австралийският премиер го е излъгал

ЕС и Свят 01.11.2021 12:36 Снимка: ДНЕС+

Макрон знае, че австралийският премиер го е излъгал

Френският президент Емануел Макрон е наясно, че австралийският премиер Скот Морисън го е излъгал. Такова заявление направи французинът снощи в отговор на въпрос на австралийски журналист по време на срещата на Г-20. Въпросът е част от разнищването на казуса с тайните преговори между САЩ, Великобритания и Австралия за сключването на отбранително споразумение, довело до развалянето на споразумение между Париж и Канбера за закупуване на 12 подводници на стойност 55 милиарда евро, което пък повиши градуса на напрежението между страните.

"Мислите ли, че Скот Морисън ви е излъгал?", попита австралийски журналист от Sydney Morning Herald, а отговорът на Емануел Макрон бе: "Не мисля, знам."

Все пак френският президент добавя, че предстоят разговори и очаква следващи стъпки.

"Изпитвам голямо уважение към вашата страна и много уважение и приятелство към вашия народ", подчерта френският президент, но отбеляза, че "когато има уважение, трябва да е двустранно и да се държим по начин, който отговаря на тези ценности".

Макрон определи срещата на Г-20 като успешна и довела до резултати, "въпреки многото разделения" между страните.

Самият австралийски премиер увери, че още през юни месец е говорил Макрон, че договорът за френските подводници не отговаря на нуждите на страната му. Аз ясно дадох да се разбере, че тези подводници не могат да удовлетворят нашите стратегически интереси, а следва ние да намерих решение в хоризонта на нашите национални интереси./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448