Кристалина Георгиева: 2023 г. ще е белязана от социално напрежение на световно ниво

ЕС и Свят 13.01.2023 14:24 Снимка: ДНЕС+

Кристалина Георгиева: 2023 г. ще е белязана от социално напрежение на световно ниво

Новата 2023 г. ще е белязана от социално напрежение на световно равнище, изрази опасенията си управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес, тъй като влиянието на финансовото затягане върху заетостта "тепърва предстои", предаде БТА.

"Едва 12 януари е и вече имаме примери в Бразилия, Перу, Боливия, Колумбия, Великобритания и макар и причините да са различни, е налице отчетливо социално напрежение", каза Георгиева.

Тоест, ако повишението на лихвите се отрази в крайна сметка на пазарите на труда, което е логична последица от целта за забавяне, то това би могло да прерасне в допълнително напрежение, предупреди шефката на международната институция.

Кристалина Георгиева изтъкна, че ситуацията не е близо до подобрение заради "продължаващата упорита инфлация", пред която "работата на централните банки все още не е приключила", намеквайки същевременно, че "кризата без съмнение не е свършила".

Въпреки че икономическото забавяне през 2023 година ще е по-сериозно, отколкото прогнозираше МВФ в последните си публикации през октомври, националните трудови пазари доказват до този момент устойчивостта си, заяви тя. Според нея това е плюс.

Това се обяснява основно с "факта, че правителствата са действали бързо, за да окажат финансова помощ на населението, което се сблъсква със скока в цените на хранителните стоки и електроенергията, но пространството за действие се свива".

"Докато хората имат работа, въпреки че цените са високи, те потребяват, което е подпомогнало икономиката през третото тримесечие, най-вече в САЩ и Европа, но ние знаем, че последиците от финансовото затягане тепърва предстоят" по отношение на безработицата, настоява шефката на МВФ.

Междувременно влиянието от повишението на лихвите върху задлъжнелите страни също ще е драматично, отбеляза Георгиева, чиято институция предупреждава от няколко месеца за риска около 60 на сто от нововъзникващите и развиващите се пазари да потънат в криза на суверенния дълг.

"За страните с високо равнище на задлъжнялост, чиито емисии са номинирани в долари, последиците ще са драматични. Когато се прибави и девалвация в засегнатите страни, това ще доведе ди значителни трудности за населението", коментира управляващият директор на МВФ.

Тя използва повода, за да напомни за необходимостта от бързо преструктуриране на дълга на тези страни. По този повод МВФ ще има среща на високо равнище през февруари с основните кредитори Китай, Индия, Саудитска Арабия и частния сектор.

МВФ обаче продължава да смята, че "глобалната рецесия може да бъде избегната", дори ако определен брой страни регистрират спад на БВП, освен ако не е налице допълнителен удар, каза управляващият директор на финансовата институция.

Според нея, ако Китай продължи с промяната на ковид политиката си, то икономическо възстановяване в средата на годината "би могло да бъде най-важния фактор за икономически растеж през 2023 -а" подчерта Георгиева.

От друга страна устойчивостта на американската икономика позволява да се избегне срив на световно равнище, каза тя, подчертавайки особено слабата безработица и потреблението, което остава устойчиво, а освен това е налице и изместване на разходите от стоките към услугите и това също подкрепя дейността.

"Това дава възможност да се прогнозира, че САЩ биха могли да избегнат рецесия, а в случай, че е налице техническа рецесия, то тя ще незначителна", каза Георгиева.

МВФ обаче продължава да смята, че "глобалната рецесия може да бъде избегната", дори ако определен брой страни регистрират спад на БВП, освен ако не е налице нов шок.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648