Коронавирус: В Германия оптимисти, че ще имат ваксина до няколко месеца

ЕС и Свят 13.08.2020 15:07 Снимка: ДНЕС+

Коронавирус: В Германия оптимисти, че ще имат ваксина до няколко месеца

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан заяви, че очаква да имат ваксина против коронавируса през следващите месеци и определено през следващата година, информира "Ройтерс".

Той направи коментара след решение на Институт "Роберт Кох" да изтегли доклад, в който отбелязва, че може да има ваксина през есента. Докладът беше публикуван в сряда и по-късно институтът го изтегли. От агенцията отбелязаха, че документът е остарял и са направили грешка с публикуването му.

"Оптимист съм, че през следващите месеци, и определено следващата година, може да има ваксина", обяви Шпан пред телевизия ZDF.

Шпан не посочи конкретен месец кога ваксината може да бъде готова. Той отбеляза, че все още не може да се установи колко често хората ще трябва да бъдат ваксинирани или за каква продължителност ще получават имунитет.

"Но едно нещо мога да кажа и то е, че благодарение на нашата обща работа - изследователи, учени, обществото - ние вероятно ще имаме ваксина по-бързо от всякога в историята на човечеството", каза министърът.

Германският министър на научните изследвания Аня Карличек заяви преди, че най-вероятно няма да има ваксина за широка употреба преди средата на следващата година.

Във вторник руският президент Владимир Путин обяви, че Русия има първата ваксина против коронавируса в света.

Шпан повтори скептицизма си относно руската ваксина "Спутник V", като отбеляза, че не е широко тествана като другите ваксини и има малко данни за нея.

Случаите на коронавирус в Германия се увеличиха с 1445 до 219 964, показват данните на Институт "Роберт Кох". Починалите нараснаха с четирима до 9211./news.bg

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954