Корабът, ударен от хусите, пътуващ за Варна, е потънал или е пострадал тежко

ЕС и Свят 19.02.2024 15:48 Снимка: ДНЕС+

Корабът, ударен от хусите, пътуващ за Варна, е потънал или е пострадал тежко

Британският кораб "Рубимар" е сериозно повреден в резултат на нападение на хусите в Аденския залив, състоянието му не е известно, но екипажът е успял да се евакуира. Това съобщи Reuters с позоваване на компанията LSS-SAPU, която предоставя на "Рубимар" услуги за сигурност.

Отбелязва се, че корабът, който е регистриран във Великобритания и плава под флага на Белиз, е бил повреден поради ракетен обстрел от хусите. "Не сме сигурни (за състоянието на плавателния съд). В момента няма никой на борда. Собствениците и мениджърите обмислят варианти за изтегляне", каза говорител на компанията. LSS-SAPU добави, че корабът е "претърпял сериозни щети".

По-рано хусите обявиха ракетна атака срещу "Рубимар". Съответното изявление беше публикувано от представителя на Ансар Аллах Яхя Сария в канала Telegram. Според бунтовниците корабът е претърпял "сериозни щети" и е спрял напълно да се движи. Хусите признаха, че "Рубимар" може да потъне.

Телевизионният канал Sky News Arabia, позовавайки се на йеменски източници, съобщи, че корабът вече е потънал. Според Центъра за координация на морската търговия на Кралския флот инцидентът с "Рубимар", превозващ товар от Обединените арабски емирства за Варна, е съобщен на 35 морски мили южно от Ал-Муха (Мока) в Йемен.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612