Ключова среща за ядрената програма на Иран

ЕС и Свят 23.09.2021 08:49 Снимка: ДНЕС+

Ключова среща за ядрената програма на Иран

Съединените щати и Израел са провели миналата седмица тайна среща за Иран. Това разкри Axios, позовавайки се на източници от израелското правителство

Освен това САЩ и Израел са обсъдили и потенциален "План Б" в случай, че Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) не бъде съживен.

Срещата на работната група по този въпрос, озаглавена "Опал" и основана по време на президентството на Барак Обама, се провела чрез видео разговор и се ръководила от съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и израелския му колега Еял Хулата.

По време на срещата Съливан съобщи, че Вашингтон ще наложи допълнителни санкции на Техеран, ако не приложи ядрената сделка.

Новината идва ден след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще изпълни ангажиментите, които обеща, че ще спази, като подпише ядрена сделка, ако Иран направи същото.

Припомняме, че от април във Виена се провеждат преговори между Иран и международната "петорка" (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид.

На Иран бяха наложени санкции, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от споразумението през 2018 г. От своя страна през 2019 г. Иран се отказа от спазването на повечето ключови ангажименти.

В началото на септември, новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448