Казахстан: Западът ни помага да устоим на натиска на Русия и Китай

ЕС и Свят 29.11.2023 16:11 Снимка: ДНЕС+

Казахстан: Западът ни помага да устоим на натиска на Русия и Китай

Нарастващите връзки със Запада помагат на страните от Централна Азия да отстояват своята независимост в регион, исторически доминиран от Русия и Китай, каза казахстанският заместник външен министър Роман Василенко в интервю за POLITICO.

"Фактът, че ЕС, САЩ и Западът като цяло вече са признали значението на Казахстан и други страни в Централна Азия (и) сега са се ангажирали с изграждането на много по-стабилни отношения... спомагат за укрепването на посредничеството на централноазиатските страни като Казахстан в отношенията с всички други партньори по света", казва Василенко.

В същото време, добавя той, "ще продължим да бъдем там, където сме географски, ще продължим да развиваме отношенията с Русия, с Китай, като независима нация".

Казахстан е член на водения от Москва военен съюз, Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), но е изградил независима външна политика от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, предлагайки да продава петрол на ЕС, за да замени изгубените руски доставки. Василенко преди това призова Кремъл да преговаря за прекратяване на боевете.

По-рано този месец казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев накара руските дипломати да търсят слушалките си, докато той неочаквано изнесе реч заедно с руския президент Владимир Путин на родния си език, а не на руски - който традиционно е бил езикът на дипломацията в бившата империя на Москва. Междувременно руският лидер многократно сбърка името на колегата си, объркан от факта, че то не отговаря на руските правила за именуване.

Във вторник комисията по външни работи на Европейския парламент подкрепи доклад, призоваващ блока да засили отношенията си с Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, като се има предвид отслабващото влияние на Русия в Централна Азия.

"Сега ЕС има възможност да разшири връзките си с региона и да играе по-видима роля", се казва в изявление на комисията, като се аргументира, че планът също ще помогне "да играе роля в минимизирането на заобикалянето на санкциите от Русия и Беларус". използвайки тези страни като посредници.

Пратеникът на Брюксел по санкциите Дейвид О'Съливан е в Казахстан тази седмица като част от усилията да се гарантира, че забранени стоки, които биха могли да подкрепят военните усилия на Русия, няма да си проправят път през границата.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361