Иран определи предложението на ЕС за възобновяването на ядрената сделка като приемливо

ЕС и Свят 12.08.2022 19:35 Снимка: ДНЕС+

Иран определи предложението на ЕС за възобновяването на ядрената сделка като приемливо

Предложение на Европейския съюз за възобновяване на преговорите за спасяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г. "може да бъде приемливо, ако предоставя гаранции" за ключовите искания на Техеран. Това съобщи агенция Ройтерс, цитирайки държавната информационна агенция ИРНА.

В понеделник ЕС заяви, че е представил "окончателен" текст след четиридневни непреки преговори между американски и ирански служители във Виена.

Високопоставен служител на ЕС каза, че не могат да се правят повече промени в текста, който е в процес на преговори от 15 месеца. Той добави, че очаква окончателно решение от страните в рамките на "много, много няколко седмици".

ИРНА цитира неидентифицирания ирански дипломат, че Техеран преразглежда предложението. "Предложенията на ЕС могат да бъдат приемливи, ако предоставят на Иран гаранции по въпросите на предпазните мерки, санкциите и гаранциите", каза дипломатът.

Ислямската република се опита да получи гаранции, че никой бъдещ президент на САЩ няма да се откаже от сделката, ако тя бъде възобновена, както направи тогавашният президент Доналд Тръмп през 2018 г. и възстанови суровите санкции на САЩ срещу Иран.

Президентът Джо Байдън обаче не може да предостави такива гаранции, защото сделката е по-скоро политическо разбирателство, отколкото правно обвързващ договор.

Вашингтон заяви, че е готов бързо да постигне споразумение за съживяване на сделката въз основа на предложенията на ЕС.

Ирански официални лица казаха, че ще предадат своите "допълнителни виждания и съображения" на ЕС, който координира преговорите, след консултации в Техеран.

Пактът от 2015 г. изглеждаше близо до съживяване през март. Но непреките преговори между Техеран и администрацията на Байдън във Виена бяха хвърлени в хаос главно заради настояването на Иран Вашингтон да премахне елитния си Корпус на гвардейците на революцията от списъка на чуждестранните терористични организации на САЩ.

Съгласно споразумението от 2015 г. Иран ограничи оспорваната си програма за обогатяване на уран, възможен път към ядрени оръжия, в замяна на освобождаване от санкциите на САЩ, ЕС и ООН. Техеран твърди, че иска ядрена енергия само за мирни цели.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648