Икономиката на САЩ е свръхзадлъжняла - последствията

ЕС и Свят 24.09.2023 16:21 Снимка: ДНЕС+

Икономиката на САЩ е свръхзадлъжняла - последствията

Увеличаването на държавния дълг на САЩ, който вече надхвърли 33 трилиона долара, води до рекордни в историята разходи за обслужването му. За 2024 г. те могат да достигнат над 4% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП), което се е наблюдавало само през 80-те години на миналия век, коментира за РИА Новости ситуацията управляващият директор на компанията "Газпромбанк Private Banking", Егор Сусин.

Министерството на финансите на САЩ преди дни съобщи, че общият външен дълг на страната е достигнал 33,044 трилиона долара. По таквъ начин, отбелязват експертите, при БВП на страната от около 26 трилиона долара, държавният дълг вече надхвърля 127% от БВП.

Ще припомним, че според правилата на ЕС, външният дълг на всяка страна не трябва да надвишава 30% от нейтия БВП, но страни като Италия и Франция доста надвишават тази стойност. А понастоящем, държавният дълг на Русия е около 16% от нейния БВП.

"Основният проблем при продължаващото нарастване на държавния дълг на САЩ е, че поради повишаващите се лихви, разходите за обслужването му се увеличават и те вече достигат средно годишно около 2,9% от размера на самия дълг. А това пък вече се равнява на около 3,6% от БВП на САЩ.

Обаче основните лихви в САЩ продължават да растат и до началото на 2024 г. разходите за обслужване на дълга ще възлязат на около 4% от БВП. След което те много вероятно ще надхвърлят предишния рекорд от 4,2% от БВП, регистриран през 80-те години на миналия век, когато основните лихви на Федералния резерв на САЩ "счупиха" рекорди", прогнозира финансистът.

Повишаването от Фед на основните лихви започна през март 2020 г., от ниво от 0,25% и до юли 2023 г. горната граница на диапазона вече стигна 5,5%.

По думите на финансиста, "САЩ би трябвало да намаляват бюджетния си дефицит, тъй като в тази динамика с основните лихви, ситуацията става нестабилна. Основните лихвените проценти се повишават и ще се трансформират в увеличаване на дълговата тежест на страната."

През пролетта в САЩ имаше опити за пореден път да се вдигне "таванът" на държавния дълг, тъй като предишният "таван" от 31,4 трилиона долара беше превишен в началото на годината. В крайна сметка тогава, републиканците и демократите се споразумяха до януари 2025 г. да преустановят действието на "тавана" на дълга и да започнат да намаляват разходите.

"А междувременно проблемът с "тавана" на държавния дълг на САЩ няма как да изчезне. Много финансисти вече разбират, че такъв огромен дълг е невъзможно да бъде погасен, въпросът е да бъде обслужван. Досега САЩ се справят, обаче е много вероятно рано или късно тази ситуация да се превърне в рязко негативен фактор както за икономиката на САЩ, така и за долара", обобщава от своя страна независимият финансов анализатор Сергей Дроздов./money.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482