Хайко Маас: Китай да спазва принципа “една държава, две системи”

ЕС и Свят 29.05.2020 11:45 Снимка: ДНЕС+

Хайко Маас: Китай да спазва принципа “една държава, две системи”

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува плана на Китай за налагане на нов закон за сигурността в Хонконг, като заяви, че “свободата на изразяване и събрание”, както и демократичният дебат “трябва да продължат да се спазват и в бъдеще”.

В изявлението си Маас обяви: „В ЕС има съгласие, че високата степен на автономия на Хонконг не трябва да бъде заличена… Гражданите на Хонконг се ползват от свободи и права, които им се предоставят от основния закон и от принципа „една страна, две системи”. Очакваме тези правни принципи да бъдат спазени”.

Маас направи изявлението си след като Общокитайската събрание на народните депутати прие предложението за изготвяне на спорния законопроект за национална сигурност за Хонконг.

“Принципът „една държава, две системи” и върховенството на закона в крайна сметка са основата на стабилността и просперитета на Хонконг. Дори и законът за сигурността не може да постави под въпрос тези основни ценности. Свободата на мнение и на събрания и демократичният дебат в Хонконг също трябва да бъдат спазени в бъдеще”, каза Маас./БГНЕС

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.16676
RON RON 10 4.04557
TRY TRY 10 2.34763
USD USD 1 1.64993