Германското правителство повиши прогнозата си за ръста на БВП на страната за 2023-а

ЕС и Свят 27.04.2023 19:50 Снимка: ДНЕС+

Германското правителство повиши прогнозата си за ръста на БВП на страната за 2023-а

Германското правителство удвои прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2023 г. до 0,4%, от прогнозираните през януари 0,2%, съобщи Associated Press (АР).

Германският министър на икономиката Роберт Хабек подчерта, че прогнозираното ниво "със сигурност не е никак задоволително в сравнение с годините преди кризата, но в сравнение с това, от което трябваше да се опасяваме през зимата, това е истински пробив". За 2024 г. според прогнозата на кабинета на министрите, растежът на германската икономика ще се ускори до 1,6%.

Хабек добавя, че германската икономика е показала устойчивост по време на енергийната криза през последните месеци. Както припомня АР, въпреки загубата на доставки на газ по "Северен поток", в навечерието на зимата Германия си осигури големи запаси от газ, намали потреблението си и отвори първите терминали за получаване на втечнен природен газ (LNG). Това позволи на страната да преживее зимата без "енергийна катастрофа".

Икономиката на Германия се сви с 0,4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, но успя да постигне ръст от 1,8% за цялата 2022 година.

По-рано "Бундесбанк" даде предварителна оценка за БВП на Германия за първото тримесечие на 2023 г., според която икономиката отбелязва лек ръст, въпреки че предишната прогноза предполагаше свиване. Официалните предварителни данни за БВП се очаква да бъдат публикувани след дни.

По-добри резултати от очакваните показа индустрията на страната ппрез първото тримисечие, която започна да се възстановява по-бързо. Поръчките в производствения сектор се увеличават, което може да означава, че минимумът на търсенето на промишлени стоки е преминат. Понижението на цените на газа, които бяха основен проблем през последните тримесечия, подкрепи енергоемките отрасли. Наблюдава се напредък и в строителния сектор и автомобилостроенето.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876