ФСБ пресече канал за внос на експлозиви, скрити в икони, в Русия от Украйна

ЕС и Свят 02.04.2024 15:08 Снимка: ДНЕС+

ФСБ пресече канал за внос на експлозиви, скрити в икони, в Русия от Украйна

ФСБ, съвместно с Федералната митническа служба, пресече канал за контрабанда в Русия от Украйна през страните от Европейския съюз на взривни устройства и експлозиви, поставени в православни икони и църковна утвар. Това съобщиха за ТАСС от ФСБ.

„При проверка на автомобил от служители на руската ФСБ на международния пункт „Убилинка“ (Псковска област, латвийско-руски участък от държавната граница) в партида православни икони и църковна утвар бяха открити експлозиви чуждо производство, внесени в Руската федерация от Украйна“, съобщават от пресслужбата на ФСБ. 

„Общо в товара, пътуващ по маршрута Украйна - Румъния - Унгария - Словакия - Полша - Литва - Латвия - Русия, са открити 27 самоделни взривни устройства, скрити в икони и готови за употреба, 70 кг промишлено произведени мощни пластични експлозиви. Открити са 91 електродетонатора и части от изстрел за РПГ-7“, уточняват от ФСБ.

Съпричастният към престъплението е задържан. ФСБ не дава информация за неговата самоличност и роля. Следственият отдел на управлението на ФСБ за Псковска област разследва наказателно дело за незаконно пренасяне на експлозиви и взривни устройства през границата на Руската федерация от група лица по предварителен сговор, който предвижда до 10 години лишаване от свобода.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612