Франция съзря ново дъно и умишлена измама в спора за подводниците с Австралия

ЕС и Свят 03.11.2021 11:52 Снимка: ДНЕС+

Франция съзря ново дъно и умишлена измама в спора за подводниците с Австралия

Спорът между Австралия и Франция за пропадането на споразумението за подводниците достигна "ново безпрецедентно ниско ниво", след като изтече текстово съобщение от френския президент до премиера на Австралия. Това обяви посланикът на Франция в Канбера, предаде "Франс прес".

Еманюел Макрон е изпратил съобщението до министър-председателя Скот Морисън два дни преди Австралия да обяви, че е разтрогнала многомилиарден договор с Франция за изграждане на нов флот от подводници.

Париж реагира яростно, а Макрон добави към гнева през уикенда, като обвини Морисън, че го е излъгал, обвинение, което австралиецът отхвърли.

В пламенна реч днес френският посланик в Австралия Жан-Пиер Тебо настоя, че изтичането на частния текст е "ново безпрецедентно ниско ниво".

"Не се държите така при лични обмени на лидери, които са съюзници. Но може би това е само потвърждение, че никога не сме били разглеждани като съюзник", изтъкна той пред Националния пресклуб на Австралия.

"Това също така изпраща много тревожен сигнал за всички държавни глави: внимавайте, в Австралия ще има течове. И това, което казвате поверително на партньорите си, в крайна сметка ще бъде използвано срещу вас един ден", коментира още той.

В съобщението Макрон беше попитал Морисън: "Трябва ли да очаквам добри или лоши новини за съвместните ни амбиции с подводниците?"

Информации посочват, че изтичането може да е било организирано от кабинета на Морисън в отмъщение за обвинението в "лъжа".

Австралия обяви в средата на септември, че е изоставила френските дизелови подводници в полза на ядрени подводници, след като се присъедини към нов отбранителен съюз с Великобритания и САЩ, наречен AUKUS.

Пактът е широко разглеждан като опит за противодействие на нарастващото китайско влияние в Азиатско-тихоокеанския регион.

Тебо каза, че предположението на Канбера, че комуникираното недоволство от френските конвенционални подводници било "измислица", като отбеляза, че не може да се очаква от Париж да тълкува "двусмислени нагласи".

Той посочи съвместно комюнике от август, подчертаващо важността на сделката за подводниците - само две седмици преди тя да бъде разтрогната, добавяйки, че "измамата е била умишлена".

Тебо, който беше отзован за кратко в Париж заради спора, настоя, че сега Австралия е тази, която трябва да предложи начини за поправяне на увредените отношения.

"Няма да вярваме на обещания за любов. Любовта е хубаво нещо. Но доказателството за любов е много по-добро", изтъкна той.

Говорейки пред австралийски репортери в Дубай, Морисън се опита да сложи край на епизода, заявявайки, че е време да се "продължи напред".

"Не мисля, че има допълнителна печалба за някой в продължаването по този път", отбеляза той и посочи: "Бяха направени твърдения и твърдения бяха опровергани, това, което е необходимо сега, е всички ние просто да продължим с това."/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448