Франция повиши нивото на риска от птичи грип на "високо"

ЕС и Свят 05.12.2023 18:59 Снимка: ДНЕС+

Франция повиши нивото на риска от птичи грип на "високо"

Франция повиши нивото на риска от птичи грип на "високо" от "умерено" днес, след откриването на нови случаи на болестта. Така птицефермите са принудени да държат птиците на закрито, за да спрат разпространението на вируса, съобщава "Ройтерс". Решението бе взето от министерството на земеделието.

Инфлуенцата по птиците, известна още като птичи грип, наложи умъртвяването на стотици милиони птици по целия свят през последните години. Обикновено започва през есента и зимата и се разпространява в много европейски страни през последните седмици, включително Германия, Холандия и Белгия.

Франция съобщи миналата седмица, че е открила първото огнище на птичи грип във ферма този сезон в Бретан, в северозападната част на страната.

"Високото" ниво на риск предполага, че всички домашни птици трябва да се държат вътре във фермите и да се вземат допълнителни мерки за сигурност, за да се избегне разпространението на болестта.

Въпреки че птичият грип е безвреден в храните, разпространението му е проблем за правителствата и птицевъдната индустрия поради опустошението, което може да причини като ограничи търговията.

За да се противопостави на болестта, Франция стартира кампания за ваксиниране в началото на октомври.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961